ΣΑΜΑΡΙΑ

           

  Το Φαράγγι της Σαμαριάς, μήκους 18 χλμ. Και πλάτους 3 – 300 μ. είναι από τα πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης! To 1962 ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός, για να προστατευθούν η βλάστηση, τα πουλιά και τα ζώα που ζουν σε αυτό, και κυρίως ο κρητικός αίγαγρος. Το 1980 το φαράγγι βραβεύτηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως μια από τις πιο όμορφες περιοχές της ηπείρου. Η κάθοδος στη Σαμαριά γίνεται από ένα στενό μονοπάτι που ξεκινά από το Ξυλόσκαλο, 1200 μ. ύψος. Η πορεία προς την έξοδο, κοντά στο χωριό Αγία Ρούμελη, διαρκεί 6 – 8 ώρες, γι αυτό φορέστε αθλητικά παπούτσια και μην κρατάτε τίποτα άλλο εκτός από φωτογραφική μηχανή! Νερό θα βρείτε. Το φαράγγι δεν είναι σε όλο το μήκος του στενό. Τα πιο στενά του σημεία είναι οι Τρεις Πόρτες, με στενότερη την «Πόρτα», κοντά στην έξοδο, ύψους 600 μ. και πλάτους 3 μ. Περίπου στην αρχή του φαραγγιού είναι η μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, περιτριγυρισμένη από κυπαρίσσια και δυο πηγές στο προαύλιο. Στη μέση της διαδρομής βρίσκεται το χωριό Σαμαριά. Οι κάτοικοί του ξυλοκόποι κυρίως έφυγαν το 1962. Υπάρχει όμως αστυνομία, φαρμακείο και ελικοδρόμιο για έκτακτες περιστάσεις. Στα χαλάσματα του χωριού θα βρείτε πηγές για νερό. Το πέρασμα της Σαμαριάς επιτρέπεται από αρχές Μαΐου ως το τέλος του Οκτωβρίου. Το χειμώνα η είσοδος κλείνει γιατί τα νερά στο βάθος είναι πολύ ορμητικά και ακόμα γίνονται κατολισθήσεις.

  Σε όλο το μήκος του φαραγγιού απαγορεύεται η διανυκτέρευση, το άναμμα της φωτιάς, το κάπνισμα, το κυνήγι και η κοπή φυτών, το ραδιόφωνο και γενικά οι θόρυβοι, η φθορά αυγών και φωλιών, οι σκύλοι, το ψάρεμα, το κολύμπι, τα σκουπίδια και τα οινοπνευματώδη.

  Στις τέσσερις θέσεις, Νερούτσικο, Ρίζα Συκιάς, Άγιος Νικόλαος, Μεταμόρφωση, υπάρχουν πυροσβεστικές φωλιές και κουτί πρώτων βοηθειών.

  Σημαντικό ρόλο έπαιξε την περίοδο της Τουρκοκρατίας όταν προσέφερε καταφύγιο σε επαναστάτες και γυναικόπαιδα. 

  Στο Ξυλόσκαλο θα πάτε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ (1 ώρα περίπου). Από την Αγία Ρούμελη θα πάρετε το πλοίο για τη Χώρα των Σφακίων. Εκδρομές οργανώνουν καθημερινά τα γραφεία τουρισμού των Χανίων που φροντίζουν και για την επιστροφή.

  ΣΟΥΓΙΑ

  Γραφικό ψαροχώρι. Το χωριό είναι χτισμένο σε όμορφη περιοχή κατά μήκος στη μεγάλη ωραία παραλία με το ψιλό βότσαλο. Έχει τις γύρω πλαγιές κατάφυτες από πεύκα. 

  Γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση την Ρωμαϊκή Περίοδο και τους πρώτος Χριστιανικούς Χρόνους. Καταστράφηκε αργότερα από τους Άραβες.

 

  ΣΟΥΔΑ

  Από τους μεγαλύτερους και ασφαλέστερους κόλπους της Μεσογείου, σήμερα λιμάνι του νομού και σπουδαίος ναύσταθμος. Στο Μεσαίωνα υπήρξε άντρο των κουρσάρων. Στην είσοδο του κόλπου είναι χτισμένο το ομώνυμο νησί πάνω στο οποίο οι Βενετοί έχτισαν ένα φρούριο. Το φρούριο αυτό ήταν τόσο οχυρωμένο που οι Τούρκοι δεν κατόρθωσαν να το εκπορθήσουν –ακόμα και όταν υπέταξαν ολόκληρη την Κρήτη. 

ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ – ΛΑΦΟΝΗΣΙ

            

  Δυο ιστορικές και εξαιρετικής ομορφιάς περιοχές. Το Λαφονήσι απέχει 100 μ. από την ακτή . Τα νερά είναι ρηχά και μπορεί να πάει κανείς περπατώντας. Η βλάστηση είναι λίγη και οι παραλίες υπέροχες. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στο Λαφονήσι είναι με καραβάκι από την Παλαιοχώρα. Η διαδρομή είναι μαγεία. Καθώς παρακάμπτετε τον Κάβο Κριό αντικρίζεται το νησάκι και την τυρκουάζ θάλασσα. Το Λαφονήσι έχει συνδέσει την ιστορία του με την σφαγή των γυναικόπαιδων και λίγων ένοπλων που κατέφυγαν εδώ το1824 για να αποφύγουν τη λαίλαπα που έφερε στην Κρήτη το πέρασμα του Αιγυπτίου Ιμπραήμ πασά. Κάποιος Τούρκος όμως από τα Τεμένια, που γνώριζε το πέρασμα του υφαλισθμού, οδήγησε το στρατό στο νησί. Ανήμερα το Πάσχα οι Τούρκοι έσφαξαν 850 άτομα, εκτός από έναν που σώθηκε κολυμπώντας. 

  Το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας , είναι χτισμένο πάνω σε βράχο ύψους 35 μ. Έχει θέα στο Λιβυκό Πέλαγος. Ονομάστηκε έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, γιατί ένα από τα 90 σκαλοπάτια που οδηγούν εκεί, λέγεται ότι είναι ολόχρυσο. Το σκαλοπάτι όμως αυτό δεν μπορούν να το δουν οι αμαρτωλοί. Το πότε ακριβώς καθιερώθηκε το σημερινό μοναστήρι δεν είναι γνωστό, αν και πιστεύετε ότι στη θέση του προϋπήρχε παλιότερο κοινόβιο. Λέγεται πως η ασημωμένη εικόνα της κοίμησης στο προσκυνητάρι, φτιάχτηκε πριν 1000 χρόνια.  Στη Χρυσοσκαλίτισσα δεν μπορείτε να κολυμπήσετε γιατί οι ακτές είναι απότομες. 

 ΧΩΡΑ  ΣΦΑΚΙΩΝ – ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ

  

       Ιστορικό χωριό χτισμένο σε άγονη, βραχώδη περιοχή, δυσπρόσιτη από στεριά και θάλασσα. Μοναδικά δέντρα λίγα πεύκα στην είσοδο του χωριού και αρμυρίκια. Στο χωριό διατηρούνται πολλά στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Μονώροφα ή διώροφα σπίτια με μικρές πόρτες και παράθυρα, κλειστές αυλές με πηγάδια και φούρνους, στενά καλντερίμια. Η Χώρα Σφακίων ξεχωρίζει για τον ανόθευτο και αμιγή ανθρωπολογικό τύπο των κατοίκων της, που είναι ψηλοί, ξανθοί με έξυπνη έκφραση, αγέρωχο και ελεύθερο παράστημα. Περιοχή επίσης γνωστή για το έθιμο της βεντέτας, που ξεκλήριζε μέχρι πρόσφατα ολόκληρες οικογένειες.

  Οι Τούρκοι φοβούνταν τους ατίθασους από τη φύση τους αυτούς ανθρώπους και δε πλησίασαν ποτέ στη περιοχή. Τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Σφακιανοί ήταν οι μόνοι που ασχολούνταν με το εμπόριο, διέθεταν δικά τους πλοία και ήταν συγχρόνως και πειρατές.

  Το Φραγκοκάστελλο είναι ένα από τα ωραιότερα κτίσματα των Βενετών. Οι Σφακιανοί το ονόμασαν Καστέλλι των Φράγκων (δηλ. των ξένων). Συνδεδεμένο με το Φραγκοκάστελλο είναι ένα παράξενο φαινόμενο που παρατηρείται τις πρωινές ώρες στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Πρόκειται για τα γνωστά φαντάσματα  -τους Δροσουλίτες- όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι. Ξεκινούν από την παρακείμενη, ερειπωμένη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους και προχωρούν προς τη θάλασσα. Το φαινόμενο αυτό έδωσε αφορμή στη δημιουργία θρύλων, που ζωντάνευαν παλιότερα σχετικά με το χώρο γεγονότα και την απόπειρα διαφόρων ερμηνειών. Κατά μια άποψη πρόκειται για αντικατοπτρισμό. 

  Επισκεφθείτε την Σπηλιά Δασκαλογιάννη (προσιτή μόνο με βάρκα) στην παραλία. Εδώ λειτουργούσε το νομισματοκοπείο της επανάστασης του 1770.  

  Αυτό ήτανε το ταξίδι μας, ελπίζω να το ευχαριστηθήκατε όσο εγώ. Σας εύχομαι να τα δείτε και από κοντά! Τα λέμε σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό αυτή τη φορά. Που; Α εσείς είστε πολύ περίεργοι, αλλά επειδή η περιέργεια σκότωσε την γάτα δε σας λέω…………………… it is surprise!!! Τα λέμε και να είστε έτοιμοι!!!

Λούτρό    Ελαφονήσι

Γραμβούσα

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΕΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥΣ-ΚΡΗΤΙΚΕΣ.

  ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ 
 ΑΘΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2005

Επιστροφή        Σελίδα 1        Σελίδα 2