Έκταση. 1.662 τ.χλμ.

Πληθυσμός. 78.134 κατ.

Πρωτεύουσα. Άρτα

Απόσταση. Άρτα- Αθήνα 367 χλμ.

   Σύντομο ιστορικό. Η Άρτα κτίστηκε στη θέση της αρχαίας Αμβρακίας, αποικίας των κορίνθιων. Το όνομα Άρτα αναφέρεται για πρώτη φορά το 1802 και η πόλη γίνεται πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

   Δεμένος με την παράδοση ο νομός Άρτας έχει πολλά αξιόλογα ορεινά χωριά, αλλά και παραθαλάσσια που λούζονται στον Αμβρακικό κόλπο. Εκεί σχηματίζεται το διπλό δέλτα από τους ποταμούς Άραχθο και Λούρο , όπου συγκεντρώνονται πολλά υδρόβια πουλιά, ανάμεσά τους και ένα σπάνιο είδος πελεκάνου, ο αργυροπελεκάνος. Ο υδροβιότοπος αυτός προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται το κυνήγι. Ωστόσο μπορεί να ασχοληθεί κανείς με την ορειβασία  στα Τζουμέρκα και να ψαρέψει στον Αμβρακικό.

  Το πιο γνωστό γεφύρι της Ηπείρου είναι αυτό της Άρτας. Κτίστηκε την εποχή του Πύρου, αλλά δέχτηκε πολλές προσθήκες. Ο θρύλος που θέλει το πρωτομάστορα να θάβει τη γυναίκα του έγινε δημοτικό τραγούδι, θέμα για έξι θεατρικά έργα, και δυο όπερες. Στην ανατολική πλευρά του γεφυριού υπάρχει ο πλάτανος που ο Αλή Πασάς κρεμούσε τους επαναστάτες

                                                  

  Έκταση. 1.515 τ.χλμ.

 Πληθυσμός. 46.091 κατ.

 Πρωτεύουσα. Ηγουμενίτσα

 Απόσταση. Ηγουμενίτσα – Αθήνα 473χλμ.

  Σύντομο ιστορικό. Ο Θουκυδίδης ονόμαζε την Ηγουμενίτσα «Λιμήν Έρημος». Έως το 1936, όταν και έγινα πρωτεύουσα του νομού, ήταν ένα παραθαλάσσιο χωριό 500 κατοίκων. Το 1944 καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς και ανοικοδομήθηκε ξανά για να αποτελέσει την βορειοδυτική πύλη της Ελλάδας προς την Δύση. 

 Απέραντες ακρογιαλιές με ψιλή άμμο, λιμανάκια με καταγάλανα νερά, γραφικά ορεινά χωριά, αρχαία ερείπια και ιστορικοί τόποι που μιλούν για το ηρωικό παρελθόν συνθέτουν τα στοιχεία του νομού. Η πρωτεύουσα, η Ηγουμενίτσα, είναι σύγχρονη πόλη με διερχόμενο τουρισμό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εσωτερικό του νομού. Το ποτάμι Καλαμάς (Θύαμις) κόβει το νομό στη μέση με δυο σειρές πλατάνια που το συνοδεύουν ως τις εκβολές του. Η σύνδεση είναι τακτική με την Αθήνα και τις γύρω πόλεις.

  Έκταση. 4990 τ.χλμ.

  Πληθυσμός. 170.239 κατ.

  Πρωτεύουσα. Ιωάννινα

  Απόσταση. Ιωάννινα – Αθήνα 444 χλμ.

  Σύντομο ιστορικό. Άγνωστο το πότε κτίστηκε, αν και όταν το 528 μ.Χ. ο Ιουστινιανός αποφάσισε να κτίσει το κάστρο των Ιωαννίνων, η πόλη υπήρχε. Στις αρχές του 18ου αι. τα Ιωάννινα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης, καθώς το 1730 η πόλη είχε 40.000 κατοίκους, 6 χριστιανικούς ναούς, 2 συναγωγές και 6 τζαμιά.

  Το Μέτσοβο με το χιονοδρομικό κέντρο του, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης τα Ζαγοροχώρια, η λίμνη των Ιωαννίνων δεμένη με το θρύλο του Αλή Πασά, αλλά και αυτή η ίδια η πόλη –μουσείο ατελείωτο – ξεχωρίζουν στο νομό Ιωαννίνων.

  Τα παραδοσιακά κτίσματα με ηπειρώτικα στοιχεία δίνουν ξεχωριστό χρώμα στην πόλη.

  Τα δυο τζαμιά μέσα στο κάστρο είναι απομεινάρια της τουρκικής κατοχής. Το ένα τζαμί, του Ασλάν πασά στεγάζει το Δημοτικό Μουσείο, με τοπικές φορεσιές, το δαμασκηνό σπαθί του Καραϊσκάκη και άλλα κειμήλια. Πριν μπούμε στο μουσείο βλέπουμε αριστερά τους τουρκικούς στρατώνες.

  Το αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Από εδώ η θέα είναι υπέροχη ιδίως νωρίς το πρωί. Βλέπει κανείς τα τζαμιά και την πόλη τυλιγμένα στην πρωινή ομίχλη και τον ήλιο να ανατέλλει μέσα από την λίμνη.

  Η Λαογραφική Συλλογή της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών με φορεσιές, κοσμήματα και παραδοσιακά αντικείμενα.

  Η Πινακοθήκη της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών με έργα σύγχρονων ελλήνων ζωγράφων.

  Το ρολόι της πόλης, κτίσμα του 1905 επί Οσμάν πασά, έργο του αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτου.

  Το νησάκι μέσα στη λίμνη –με κοινότητα 800 κατοίκων- σώζονται μοναστήρια του 13ου αι.

  Η μονή του Αγίου Παντελεήμονα. Παρούσα είναι η μορφή του Αλή Πασά που εδώ τελείωσε η ζωή του άδοξα. Σε αυτά τα κελιά τον τραυμάτισε θανάσιμα ο Κιοσέ Μεχμέτ με τους άντρες του και ύστερα τον έσυραν έξω και του έκοψαν το κεφάλι για να το στείλουν λάφυρο στο σουλτάνο μαζί του είχε και την γυναίκα του Βασιλική.

  Το σπήλαιο του Περάματος 4 χλμ έξω από την πόλη, στο δρόμο για το Μέτσοβο. Εδώ βρέθηκαν δόντια από αρκούδες των σπηλαίων. Το σπήλαιο έχει ωραίο στολισμό και ήταν αφιερωμένο στον Πλούτωνα και την Περσεφόνη.

  Το Μουσείο Βρέλλη με τα κέρινα ομοιώματα.

 Έκταση. 1.036 τ. χλμ.

  Πληθυσμός. 59.356 κατ.

  Πρωτεύουσα. Πρέβεζα

  Απόσταση. Πρέβεζα – Αθήνα 376 χλμ.

  Σύντομο ιστορικό. Η Πρέβεζα πιστεύεται ότι κτίστηκε κοντά στη θέση της αρχαίας πόλης Βερενίκη, η οποία ιδρύθηκε από τον Πύρρο προς τιμήν της πεθεράς του. Το όνομα Πρέβεζα αναφέρεται για πρώτη φορά το 1292 στο «Χρονικόν του Μορέως», ενώ η πόλη κτίστηκε στη θέση που γνωρίζουμε σήμερα στα τέλη του 12ου αι. μετά την ερήμωση της Νικόπολης.

  Η γραφική Πάργα, η Πρέβεζα με το κάστρο της που καταλήγει στη θάλασσα, η βυζαντινή Νικόπολη και ο Αχέροντας ποταμός με το νεκρομαντείο, ο υδροβιότοπος του Αμβρακικού είναι τα πιο τουριστικά σημεία του νομού. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν το ιστορικό Ζάλογγο, τα ενετικά κάστρα, τα παλιά μοναστήρια. Μεγάλος αριθμός από παραθεριστές και εκδρομείς συγκεντρώνονται κάθε καλοκαίρι  στην Πρέβεζα. Από την Πρέβεζα μπορείτε να επισκεφτείτε τη γειτονική Λευκάδα ή να πραγματοποιήσετε το γύρο του Αμβρακικού.

Η Ήπειρος αποζημιώνει πλουσιοπάροχα όσους την επιλέξουν για τουριστικό τους προορισμό.

Το ταξίδι στο έδαφος της υπόσχεται διαδρομές σε ένα υπαίθριο μουσείο λαογραφίας, καθώς τα ανθρώπινα έργα – πέτρινα γεφύρια, παραδοσιακοί οικισμοί – αγκαλιάζονται με τις άγριες κατασκευές της φύσης (φαράγγια, ορμητικοί ποταμοί) περπατώντας αρμονικά στα βάθη της ιστορίας, εκεί όπου κάποτε κατοικούσαν οι ψυχές των νεκρών και οι άνθρωποι επικοινωνούσαν με τον Θεό, εκεί όπου η φτώχεια γέννησε ευεργέτες, εκεί που οι μάχες έγραψαν με περίσσιο ανθρώπινο αίμα τις πιο ένδοξες σελίδες της εξέγερσης για την ελευθερία. Στιγμές από την ιστορία και την παράδοση μιας περιοχής, οι οποίες όχι μόνο διατηρούνται αλλά και αποκαλύπτονται στο κάθε βήμα του επισκέπτη.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.

Θεοδώρου Ελένη

Επιστροφή        Σελίδα 1    Φωτογραφίες