Απόψεις Μαθητών για το βιβλίο

 Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2005-06, λίγο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, δόθηκε στους μαθητές της Β' και της Γ' Γυμνασίου του σχολείου μας ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το βιβλίο. Καθώς ήταν  πρώτη φορά που γινόταν κάτι τέτοιο, δεν αποφύγαμε τους ερασιτεχνισμούς σε κάποια σημεία. Μερικές ερωτήσεις για παράδειγμα θα μπορούσαν να ήταν πιο σωστά διατυπωμένες. Αλλά και η επεξεργασία των στοιχείων από τα φύλλα απαντήσεων αποδείχτηκε πιο ζόρικη δουλειά απ' ότι περιμέναμε. Όπως και να 'χει, έγινε δυνατό, έστω και με καθυστέρηση, έστω και αποκλείοντας κάποιες ερωτήσεις που στάθηκε πολύ δύσκολο να τις επεξεργαστούμε, να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα που θα δείτε παρακάτω σε μορφή γραφημάτων και με κάποια σχόλια για το καθένα από αυτά. 

Ενθαρρυντικό στοιχείο στις απαντήσεις των μαθητών αποτελεί το γεγονός ότι ένα ποσοστό 75% (27+48)  θεωρεί το διάβασμα ενός βιβλίου από αρκετά έως και πολύ ενδιαφέρον.

 

Εδώ δυστυχώς οι ελπίδες που γέννησε το προηγούμενο γράφημα διαψεύδονται ως ένα σημείο, μιας και μόλις δύο στους δέκα μαθητές βρίσκουν το χρόνο ή την απαιτούμενη αυτοσυγκέντρωση ώστε να αφοσιωθούν στην ανάγνωση ενός βιβλίου με κάποια ικανοποιητική συχνότητα. Αντίθετα ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, 46%, δηλαδή ένας στους δύο μαθητές διαβάζει το πολύ δύο βιβλία το χρόνο!

 

Αν και τα ποσοστά της καταφατικής απάντησης θα ήταν πολύ μεγαλύτερα στην περίπτωση που η ερώτηση αφορούσε κάποιον ηθοποιό ή τραγουδιστή, είναι εν τούτοις αρκετά μεγάλο το ποσοστό των μαθητών που θα ήθελαν να γνωρίσουν ένα συγγραφέα από κοντά.

 

Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο τα παιδιά έλκονται από τα βιβλία που συμβαδίζουν με τον παλμό της ηλικίας τους. Η περιπέτεια, η δράση, η φαντασία αλλά και το χιούμορ είναι τα βασικά συστατικά που κάνουν ένα βιβλίο ενδιαφέρον για τον έφηβο αναγνώστη. Υπάρχουν πάντως και κάποιοι που δε λένε όχι στην πλοκή, το μυστήριο και τις αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα ή γεγονότα. Τα βιβλία οικολογικού περιεχομένου είναι εκείνα που δε φαίνεται να συγκινούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών μας.

Επιστροφή