Η ιδέα του online βιβλιοπωλείου υπάρχει εδώ και χρόνια και στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίες το e-commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο) ανθεί. Στον τομέα του βιβλίου ειδικότερα υπάρχουν εκατοντάδες μεγάλα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι, με το amazon να διεκδικεί τον τίτλο του μεγαλύτερου και δημοφιλέστερου. Τα βιβλία παραγγέλνονται μέσω του Διαδικτύου και συχνά η πληρωμή γίνεται με πιστωτική κάρτα από μια ασφαλή σύνδεση (τύπου https) και όλοι είναι ευχαριστημένοι (ή κάπως έτσι τέλοσπάντων). Εναλλακτικοί τρόπο πληρωμής είναι συνήθως ταχυδρομική επιταγή και (σπανιότερα για το εξωτερικό) αντικαταβολή.
   Στην Ελλάδα, είτε λόγω μικρότερων από την Αμερική π.χ. αποστάσεων, είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας του Έλληνα, τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία έχουν περιορισμένη απήχηση.  Δεν μπορώ να πω πως διαφωνώ με αυτό. Η χαρά του να επισκεφθείς ένα βιβλιοπωλείο, να περιπλανηθείς ανάμεσα στα κατάφορτα με βιβλία ράφια, να τα φυλλομετράς, να ρουφάς το άρωμα φρεσκοτυπωμένου ή κιτρινισμένου από τον καιρό χαρτιού, είναι κάτι που ο εικονικός κόσμος του Διαδικτύου δεν μπορεί να σου προσφέρει. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις όπως η παραγγελία ενός συγκεκριμένου βιβλίου, η ενημέρωση για νέες εκδόσεις, ή η αδυναμία μετάβασης σε κάποιο μεγάλο ή εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο, κάνουν την επίσκεψη στο δικτυακό τόπο ενός εκδότη, ή ενός βιβλιοπώλη απαραίτητη και δίνουν μια εύκολη αν και κάπως "αποστειρωμένη" για τα γούστα ενός βιβλιόφιλου λύση.
    Παρακάτω θα βρείτε μερικές μόνο διευθύνσεις (URLs) που αφορούν το βιβλίο, αρχικά είχαμε αρχίσει να καταγράφουμε και τα ελληνικά online βιβλιοπωλεία, μιας και όμως όπως μας είπαν αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί διαφήμιση, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το ΠΣΔ, αφαιρέσαμε κάθε σχετική καταχώρηση σε βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους κλπ. Αφήσαμε συνδέσμους σε sites  και άρθρα που ασχολούνται με την ελληνική λογοτεχνία και ποίηση. Ελπίζουμε πως αυτή τη φορά καταφέραμε να παραμείνουμε μέσα στο δεοντολογικό πλαίσιο λειτουργίας του ΠΣΔ.

Σύγχρονη ελληνική ποίηση
 

 

Εικονικό σχολείο - Άρθρα για τη λογοτεχνία

 

Άρθρο στο ΒΗΜΑ για την εφηβική λογοτεχνία

 


Μικρός Απόπλους

Επιστροφή