"ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Το καρναβάλι προέρχεται από τις Ιταλικές λέξεις "Carne+Vale=κρέας+ χαίρε" που σημαίνει αποχή από το κρέας. Το καρναβάλι χρονολογείτε από την "Βυζαντινή εποχή". Πρόκειται για ένα είδος αποχαιρετισμού της διασκέδασης που διαρκεί 3 εβδομάδες. Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται "ΠΡΟΦΩΝΗ", η δεύτερη "ΚΡΕΑΤΙΝΗ" ,και η τρίτη "ΤΥΡΙΝΗ".
Μεταμφιεζόμαστε και βγαίνουμε στους δρόμους.
Συμμετέχουμε σε παρελάσεις που οργανώνονται από τους δήμους κάθε περιοχής .Το πιο γνωστό καρναβάλι της Ελλάδας είναι το καρναβάλι της Πάτρας όπου υπάρχουν παρελάσεις με άρματα και μεταμφιεσμένους ανθρώπους.
Στην Αθήνα τα πιο γνωστά καρναβάλια είναι του Μοσχάτου και του Ρέντη.
Οι μεγάλοι και τα παιδιά μεταμφιέζονται και πηγαίνουν σε πάρτι μασκέ .Τα σπίτια είναι στολισμένα με σερπαντίνες και αποκριάτικες μάσκες και πετάμε κομφετί , χορεύουμε , τραγουδάμε και διασκεδάζουμε όλο το βράδυ. Παίζουμε διάφορα παιχνίδια όπως ποιος θα φάει τις περισσότερες καραμέλες.

 

Πίνουμε αναψυκτικά, κρασί ή μπύρα..
Τρώμε παραδοσιακά φαγητά (τυρόπιτα, σπανακόπιτα).
Υπάρχουν παραδοσιακά γλυκά για το καρναβάλι όπως το κανταΐφι, το γαλατομπούρεκο και ο χαλβάς.
Την δεύτερη Πέμπτη της Αποκριάς τρώμε μόνο κρέας ή ψητά (σουβλάκια, μπριζόλες κ .λ π ).
Αυτή η μέρα ονομάζεται Τσικνοπέμπτη (τσικνίζω = ψήνω).
Οι έλληνες αυτή τη μέρα κάθε χρόνο ψήνουν κρέας για να φάνε, πίνουν τραγουδούν και χορεύουν. Στην ύπαιθρο επίσης, γίνεται μεγάλο γλέντι στις πλατείες.
Την Τσικνοπέμπτη μπορείς να επιλέξεις να βγεις κάπου έξω να φας και να πιεις, ή να μαζευτεί η παρέα σου, σπίτι σου.
Την Καθαρά Δευτέρα αρχίζουμε την νηστεία. Είναι το τέλος του καρναβαλιού.
Εκείνη την ημέρα δεν τρώμε ούτε κρέας ούτε τυρί. Πριν το Πάσχα δεν τρώμε κρέας.
Την Καθαρά Δευτέρα τρώμε διάφορα θαλασσινά, ένα παραδοσιακό ψωμί που λέγεται «λαγάνα». Ακόμα τρώμε μια παραδοσιακή σαλάταπου λέγεται «ταραμοσαλάτα» και το παραδοσιακό γλυκό «χαλβά», με σοκολάτα ή βανίλια και άλλες φορές με αμύγδαλα.

Τα παιδιά μαζί με τους γονείς , μια μέρα πριν φτιάχνουν χαρταετούς που τους πετούν την Καθαρά Δευτέρα.

 

 

Είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, είναι η Καθαρά Δευτέρα. Οι άνθρωποι μαζεύονται για τους τελευταίους εορτασμούς. Ζωντανή παραδοσιακή μουσική, τραγούδι, χορός, θαλασσινά, ούζο, κρασί, και όλοι είναι καλεσμένοι στην γιορτή. Το παραδοσιακό ψωμί "λαγάνα" είναι διαθέσιμο αυτήν την μέρα στους φούρνους. Δεν επιτρέπεται να φαγωθεί κρέας ή ελαιόλαδο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει κανέναν από το να διασκεδάσει. Οι άνθρωποι συνήθως πάνε στην εξοχή αυτήν την μέρα. Και το πιο φαντασμαγορικό έθιμο είναι το πέταγμα των χαρταετών. Ο ουρανός γεμίζει από πολύχρωμους χαρταετούς, που πετάνε σαν πουλιά και καλωσορίζουν την άνοιξη… Στην Αθηνά, μαζεύονται στις κορυφές των λόφων της πόλης (Φιλοπάππου, Στρέφη, Λυκαβηττός) όπου και πετούν τους χαρταετούς και υπάρχει ζωντανή μουσική, παραδοσιακή και μοντέρνα, με δημοφιλής τραγουδιστές, και όλοι χορεύουν!

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά και η Σαρακοστή και η λέξη κλειδί των επόμενων 40 ημερών είναι: Νηστεία! Η νηστεία για τους περισσότερους από εμάς σημαίνει απλά την αποχή από κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα, σύμφωνα με τους κανόνες της Θρησκείας

 

 

 

ΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
ΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!!
 

Ένα ατέλειωτο παιχνίδι κεφιού, διασκέδασης, φαντασίας και χαράς το Πατρινό καρναβάλι, συγκεντρώνει τα βλέμματα όλης της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης καθώς η Πάτρα ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2006.
Το Καρναβάλι της Πάτρας ξεκινάει για πρώτη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα, με χορούς ελληνικούς και ευρωπαϊκούς σε σπίτια και σε δημόσιους χορούς. Αργότερα εμφανίζεται σε ταβέρνες με κρασί και με τραγούδια, αλλά και με μασκαρεμένους ανθρώπους.

 

 

 

Στη δεκαετία του 1870, εμφανίζονται τα πρώτα καρναβαλικά άρματα, ενώ στο Δημοτικό Θέατρο, έργο του Τσίλερ, πραγματοποιούνται οι πρώτοι δημόσιοι αποκριάτικοι χοροί. Το 1900 ξεκίνησε ο αυγοπόλεμος με κέρινα αυγά γεμάτα κομφετί ο οποίος στη συνέχεια αντικαθίσταται από τον σημερινό σοκολατοπόλεμο.

Το 1966 εισάγεται το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού με συμμετοχή 94 Πατρινών το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Από το 1974 ξεκινάει η σύγχρονη περίοδος που χαρακτηρίζεται από τη συνεχόμενη αύξηση της συμμετοχής των καρναβαλιστών, η οποία χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει την γιορτή αυτή ποσοτικά αλλά και ποιοτικά.

 

 

Σήμερα το Πατρινό καρναβάλι έχει καθιερωθεί και γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Το άνοιγμα της παρέλασης κάνει ο βασιλιάς Καρνάβαλος, ο οποίος και καίγεται το ίδιο βράδυ στο λιμάνι της πόλης, δηλώνοντας το τέλος του καρναβαλιού και το ξεκίνημα της προετοιμασίας του επόμενου καρναβαλιού.

Επιστροφή - Back