ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ
(Εργασία των μαθητών του ITC-Rosa Luxemburg, μεταφρασμένη από την κ. Μάρθα Παπαγεωργίου)


Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι για μας μια περίοδος ξεκούρασης. Αυτή την χρονιά έχουμε 15 μέρες, από 23 Δεκεμβρίου μέχρι 8 Ιανουαρίου: είναι πολύ αλλά όχι αρκετό επειδή πάντα έχουμε να κάνουμε τις εργασίες που μας δίνουν οι καθηγητές μας!
Θα θέλαμε όμως να σας παρουσιάσουμε πως περνάμε τις διακοπές και ποια είναι τα έθιμα αυτών των εορτών σε μας. Πρώτα απ΄ όλα ξεκουραζόμαστε και χαζεύουμε λίγο, αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε μες την χρονιά επειδή έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο.

Η γιορτή αρχίζει με την διοργάνωση του ρεβεγιόν των Χριστουγέννων στις 24 Δεκεμβρίου με τους φίλους ή τους συγγενείς ,οικογενειακά ή σε ένα εστιατόριο, περιμένοντας τα μεσάνυχτα για να ανοίξουμε τα δώρα που είναι κάτω από το χριστουγεννιάτικο έλατο που σχεδόν όλες οι οικογένειες στολίζουν. Ορισμένοι φτιάχνουν και τη φάτνη. Τη νύχτα αυτή λοιπόν συζητάμε, τρώμε και μετά την λειτουργία τα μεσάνυχτα για τους καθολικούς, ανοίγουμε τα πακέτα και αγκαλιαζόμαστε ανταλλάσσοντας ευχές. Οι παραδόσεις άλλαξαν αλλά η ατμόσφαιρα της χαράς παρέμεινε για μεγάλους και ιδιαίτερα για τους μικρούς. Είναι αλήθεια ότι τα δώρα σήμερα είναι πολύ πιο ακριβά από άλλοτε αλλά πάντα λαβαίναμε δώρα έστω και πιο απλά. Όταν δεν υπήρχαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τα παιδιά έπαιζαν με ξύλινα ή πλαστικά παιχνίδια, τα κορίτσια με κούκλες και ήταν πολύ ευχαριστημένα. Στις μέρες μας θέλουμε όλο και πιο ακριβά και σπουδαία δώρα. Οι καιροί άλλαξαν και οι απαιτήσεις επίσης αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια μέρη του κόσμου όπου τα παιδιά δεν έχουν τίποτα. Πρέπει να το σκεπτόμαστε, κυρίως στις γιορτές και να είμαστε γενναιόδωροι. Πράγματι εμείς για τα Χριστούγεννα, στείλαμε σαν δώρο βιβλία γραμματικής στα γαλλικά στους μαθητές ενός γαλλόφωνου σχολείου στο Τόγκο για να τα καταφέρουν στους στόχους τους δεδομένου ότι είναι φτωχά τα οικονομικά μέσα που διαθέτουν.

 

 

Γιορτάζουμε επίσης την επόμενη  μέρα των Χριστουγέννων, την γιορτή του Άγιου Στέφανου, λοιπόν ξανά φαγητά και γλυκά ( panettone ,pandoro ,…και όλα τα είδη σοκολάτας..) για να τελειώσουμε την χρονιά στις 31 Δεκεμβρίου, του Αγίου Σιλβέστρου, με ρεβεγιόν και γιορτές με παραδοσιακά φαγητά : zampone, φακές που σύμφωνα με την παράδοση , είναι το γούρι για την καινούρια χρονιά, και πάλι panettone. Στο τέλος όλοι παχαίνουμε και δεν θέλουμε άλλο φαγητό και ποτό επειδή και τα καλά κρασιά δεν λείπουν. Το spumante , η ιταλική σαμπάνια, οι Γάλλοι το απεχθάνονται αλλά πρέπει να το παραδεχθούν: τα αφρώδη ιταλικά κρασιά είναι πολύ καλά .

 

Η περίοδος των γιορτών τελειώνει με τα Θεοφάνια .Ένα ιταλικό ρητό λέει: «L’ Epifania tutte le feste si porta via» τα Θεοφάνια βάζουν τέλος στις γιορτές, επειδή είναι η τελευταία μέρα των διακοπών και κυρίως η μέρα που τα παιδιά παίρνουν πάλι δώρα.
Πράγματι ετοιμάζουν μια κάλτσα και περιμένουν την « κακιά μάγισσα » (Befana) να την γεμίσει, τραγουδώντας ένα τραγουδάκι για αυτήν .
Viva la Befana

 


Μερικές από τις παραδόσεις μας σχετικά με το χριστουγεννιάτικο δέντρο και την Befana:

 

Οι θρύλοι για την κακία μάγισσα, Befana


Η κακιά μάγισσα είναι μια γριά γυναίκα που, σύμφωνα με την λαϊκή ιταλική παράδοση ,φέρνει δώρα στα παιδία την νύχτα των Θεοφανίων και συμβολίζει για κάποιους την χρονιά που φεύγει. Πετάει πάνω σε μια σκούπα και φοράει ένα σάλι και ρούχα βρώμικα ,σκούρα και σκισμένα και για να μπει στα σπίτια κατεβαίνει από το τζάκι.
Αυτή η γριούλα φθάνει τα μεσάνυχτα στις 5 Γενάρη, όταν όλοι κοιμούνται,, και φέρνει δώρα στα παιδιά : κούκλες, βιβλία, παιχνίδια, λιχουδιές και αν κάποιο παιδί δεν ήταν φρόνιμο, κάρβουνο, σταχτή, κρεμμύδια και σκόρδο.
Μια βδομάδα πριν τα παιδιά ετοιμάζουν τις κάλτσες και πηγαίνουν για ύπνο χωρίς ιστορίες. Είναι περίεργα να δουν τα δώρα και φοβούνται λίγο γιατί τα δώρα εξαρτώνται από την συμπεριφορά τους. Την ημέρα της γιορτής είναι λίγο έως πολύ ευχαριστημένα από τα δώρα, αλλά δεν λείπει και το κάρβουνο στις κάλτσες.
Πολλά παιδιά πιστεύουν ότι η Befana είναι η γυναίκα του Père Noël και κατοικεί στο νότιο πόλο, ενώ ο άντρας της στο βόρειο στη Λαπωνία. Πράγματι δεν καταφέρνει Père Noël να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες των παιδιών και αυτό προσπαθεί να κάνει η Befana.
Ένας άλλος θρύλος λέει ότι μια γριούλα ήθελε αρχικά να ακολουθήσει τους τρεις Μάγους φορτωμένους με τα δώρα για να τα δώσουν στο Θειο Βρέφος, τελικά άλλαξε γνώμη. Την επομένη μετανιωμένη, προσπάθησε να τους συναντήσει, αλλά ήταν πολύ μακριά, αδύνατον να τους προλάβει καθώς ακολουθούσαν το άστρο. Γι αυτό δεν είδε τον Ιησού, από τότε, την νύχτα της παραμονής των Θεοφανίων, πετάει πάνω στη σούπα της, με ένα σακούλι γεμάτο δώρα στο ώμο της περνάει από τα σπίτια και αφήνει τα δώρα που δεν άφησε στον Ιησού. Αυτή ήταν πάντα η γιορτή για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των παιδιών μετά τα Χριστούγεννα .
Αστειευόμενοι κάνουμε ευχές στα κορίτσια που κάποιες φορές δεν είναι ευχαριστημένα. Είναι η παράδοση σε μας.



Η ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου


Εδώ και αρκετούς αιώνες στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ανάμνηση μιας παλιάς γερμανικής παράδοσης κατά την οποία γιόρταζαν το πέρασμα από το φθινόπωρο στο χειμώνα καίγοντας χόντρους κορμούς στο τζάκι και φυτεύοντας ένα έλατο στολισμένο με γιρλάντες μπροστά στο σπίτι.
Η παράδοση διευρύνθηκε και πολλοί λαοί της βόρειας Ευρώπης άρχισαν να συνδέουν την γιορτή των Χριστουγέννων με το στολισμό του έλατου. Στις Γιρλάντες προστέθηκαν κορδέλες και χρωματιστά φρούτα, κατόπιν κεράκια μέχρι που στα μέσα του1800, Ελβετοί και Γερμανοί κατασκευαστές άρχισαν να φτιάχνουν ελαφριές χρωματιστές μπαλίτσες από φυσητό γυαλί που έγιναν της μόδας και συνιστούν τον παραδοσιακό στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Στα τέλη του 1800 αυτή η μόδα απλώθηκε σε όλες τις αυλές των ευγενών. Η βασίλισσα Μαργαρίτα στόλισε ένα στο σαλόνι του παλατιού οπού ζούσε η οικογένεια.
Ο νεωτερισμός, που άρεσε πολύ, απλώθηκε γρήγορα και το έλατο είναι παράδοση στις ιταλικές οικογένειες συμβολίζει τις γιορτές σε μικρούς και μεγάλους.

 

Οι παραδόσεις των αλλοδαπών φίλων μας


ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Έχουμε στο σχολείο μας φίλες από την Ρουμανία οι οποίες με ευχαρίστηση και με λίγη νοσταλγία, μας διηγήθηκαν τις παραδόσεις από τις πατρίδες τους. Στη Ρουμανία γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 του Γενάρη σύμφωνα με το ορθόδοξο ημερολόγιο. Γενικά σε κάθε οικογένεια στολίζουν το έλατο και οι μητέρες ετοιμάζουν διάφορα γλυκά για τις γιορτές όπως το Cozonac, παραδοσιακό γλυκό. Η συνταγή: ανακατεύουμε ζάχαρη, αλεύρι μαγιά και φουντούκια και το ψήνουμε στο φούρνο. Το προσφέρουν στα παιδιά όταν χτυπούν την πόρτα για να τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια φορώντας παραδοσιακές φορεσιές. Αυτή η παράδοση είναι διαδεδομένη στα χωριά, στις πόλεις δίνουν χρήματα στα παιδιά. Τα παιδιά από τη Ρουμανία περιμένουν και αυτά τον Άγιο Βασίλη που τους φέρνει δώρα που τα ανταλλάσσουν κατά την διάρκεια του οικογενειακού γεύματος.
 

ΜΟΛΔΑΒΙΑ

Στη Μολδαβία γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 του Γενάρη γιατί είναι Ορθόδοξοι επίσης. Συνήθως αυτή η γιορτή είναι οικογενειακή με θρησκευτικές τελετές στην εκκλησία. Ετοιμάζουν παραδοσιακά φαγητά αλμυρά και γλυκά. Τέτοια είναι το Resol, παγωμένο χοιρινό και το Sciuba μια σπεσιαλιτέ με λαχανικά και ψάρι. Συνοδευμένα με ντόπιο κρασί. Τα παιδιά τραγουδάνε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και οι μεγάλοι παίζουν μουσικά όργανα. Στη Μολδαβία δεν ανταλλάσσουν δώρα τα Χριστούγεννα αλλά την Πρωτοχρονιά την ήμερα που έρχεται ο Ded- Mazoz που αναγγέλλει την καινούρια χρονιά.Το σύμβολο των εορτών είναι το στολισμένο δέντρο μέχρι τις 14 Γενάρη. Υπάρχει επίσης μια άλλη θρησκευτική γιορτή του Άγιου Βασιλείου.
 

ΜΑΡΟΚΟ
Στο Μαρόκο η γιορτή των Χριστουγέννων ποικίλει, αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου. Εκείνη τη μέρα παίρνουν το πρωινό με τους γείτονες και μετά πηγαίνουν να προσευχηθούν στο μεγάλο τέμενος. Για να πάνε στο τέμενος οι μουσουλμάνοι φοράνε μια μακριά πουκαμίσα που την λένε Jelleba. Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται 5 φορές την ημέρα. Εκτός από τα Χριστούγεννα γιορτάζουν το Ραμαζάνι και την ημέρα της Θυσίας. Τα Χριστούγεννα δεν ανταλλάσσουν δώρα αλλά γιορτάζουν όλοι μαζί.


Αυτές είναι οι παραδόσεις της μεγάλης Οικογένειάς μας.
Εσείς πως περνάτε αυτές τις γιορτές;
Έχετε δικά σας έθιμα;
Ποια είναι τα παραδοσιακά σας φαγητά;
Ποιες οι σημαντικότερες γιορτές σας;
Σας ευχόμαστε καλό ξεκίνημα την καινούργια χρονιά 2007 γεμάτη επιτυχία ειρήνη και ευτυχία για όλους.

Οι Ιταλοί φίλοι σας.

Lumières d' artiste (παρουσίαση σε Powerpoint)                        Επιστροφή - Back