Προετοιμασίες για τις διακοπές των Χριστουγέννων
(49ο Γυμνάσιο Αθήνας)

Δεκέμβριος! Ο μήνας των Χριστουγέννων. Για άλλη μια φορά, κάθε χρόνο, η Αθήνα ντύθηκε στα γιορτινά της για να καλωσορίσει τη γέννηση του Χριστού και τον ερχομό του καινούργιου χρόνου. Γιρλάντες, στολίδια, Αι- Βασίληδες, χιονάνθρωποι, όλοι στους δρόμους. Μικροί και μεγάλοι στο παλμό της προετοιμασίας. Τα πακέτα με τα δώρα στα χέρια. Τα μάτια και η καρδιά στραμμένα στο αστέρι της Βηθλεέμ. Χρόνια πολλά!!!

 

Η πόλη της Αθήνας ετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα
   

 

Το δέντρο στην πλατεία Συντάγματος με φόντο τη Βουλή   
   

 

Πλάνο από τη "Ζαχαρούπολη" στην πλατεία Συντάγματος Πάγκοι με λαχταριστά γλυκά στα σπιτάκια της "Ζαχαρούπολης"

 

Βιτρίνες καταστημάτων
Βιτρίνες μεγάλων καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας ειδικά διακοσμημένες για τα Χριστούγεννα
.

   
 
   
  Ο Άγιος Βασίλης στην Αθήνα

 

Νυχτερινή εορταστική διακόσμηση στους δρόμους της Αθήνας

   
 
   
 

 

Παραμονή Χριστουγέννων

 

Το πρωί της Παραμονής των Χριστουγέννων τα παιδιά σκορπίζονται στους δρόμους σε ομάδες και κρατόντας τα τριγωνάκια τους πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τα κάλαντα. Κάλαντα είναι ένα τραγούδι που αναφέρεται στο χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Χριστού. Αφού τραγουδήσουν τα κάλαντα οι σπιτονικοκύριδες τους δίνουν χρήματα και γλυκά. Οι νοικοκυρές στα σπίτια από το πρωί ετοιμάζουν κάθε λογής λιχουδιές: ετοιμάζουν πολλά παραδοσιακά γλυκά, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες.
Τα μελομακάρονα είναι σαν μεγάλα κουλούρια μελομένα και πασπαλισμένα με καρύδια, κανέλα και γαρύφαλλο. Οι κουραμπιέδες είναι μέσα σε ζάχαρη άχνη και μοσκοβολάνε φρέσκο βούτυρο και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Οι δίπλες είναι σαν τηγανίτες πασπαλισμένες με μέλι και καρύδια. Το ελληνικό παραδοσιακό φαγητό της Παραμονής των Χριστουγέννων είναι το ψητό γουρουνόπουλο συνήθως με πατάτες στο φούρνο, τα τελευταία χπόνια έχει επικρατήσει να μαγειρεύουνε γαλοπούλα στο φούρνο με ρύζι, κουκουνάρια κάστανα ή σταφίδες.
Το βράδυ της Παραμονής συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια στο γιορτινό τραπέζι και τρώνε και διασκεδάζουν για να υποδεχτούν την γέννηση του Χριστού. Το δέντρο είναι στολισμένο με πολύχρομες μπάλες και λαμπάκια και από κάτω είναι η φάτνη η οποία είναι μία αναπαράσταση της Θείας Γέννησης του Χριστού. Βέβαια, το πατροπαράδοσο έθιμο στην Ελλάδα είναι ο στολισμός καραβιού αλλά για κάποιους λόγους έχει επικρατήσει το δέντρο

 

Παραμονή Πρωτοχρονιάς

 

Το πρωί της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά πηγαίνουν να πουν τα κάλαντα για να μαζέψουνε χρήματα. Αυτή την ημέρα όλες οι οικογένειες ετοιμάζουν την βασιλόπιτα στην οποία βάζουν το τυχερό φλουρί. Από μία τέτοια μέρα δεν λείπει το γιορτινό τραπέζι με την ποικιλία από φαγητά και το άφθονο ποτό.
Το ίδιο βράδυ στις δώδεκα ακριβώς υποδεχόμαστε το νέο έτος ανοίγοντας σαμπάνια και σπάζοντας ένα ρόδι για καλή τύχη. Αμέσως μετά κόβουμε την βασιλόπιτα για να δούμε ποιός θα είναι ο τυχερός που θα του τύχει το φλουρί. Μετά από όλα αυτά τα παιδιά πάνε για ύπνο περιμένοντας το Αι Βασίλη να τους πάει τα δώρα. Με γλυκά επισκεπτόμαστε συγγενείς και φίλους για να τους κάνουμε ποδαρικό για καλή τύχη για το νέο έτος

 

Τα έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Ελλάδα

 

 

Στην Ελλάδα στολίζουμε το δέντρο των Χριστουγέννων που είναι ένα έθιμο που έρχεται από το εξωτερικό αλλά το ελληνικό έθιμο είναι να στολίζουμε ένα καράβι γιατί η Ελλάδα είναι χώρα θαλασσινή.

 

 

 

 

 

Κάλαντα

 

Τα κάλαντα είναι τραγούδια ελληνικά δημοτικά των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς. Την παραμονή των Χριστουγέννων και του νέου έτους τα παιδιά σε ομάδα, χτυπούν τις πόρτες και ρωτούν τους ιδιοκτήτες «Να τα πούμε;». Εάν οι ιδιοκτήτες απαντήσουν «Ναι» τα παιδιά τραγουδούν τα Κάλαντα και όταν τελειώνουν οι ιδιοκτήτες τους δίνουν χρήματα.

 

 

 

Τα γλυκά των Χριστουγέννων

Κουραμπιέδες

 

Είναι μικρά γλυκά που περιέχουν αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα και ζάχαρη.

 

 

 

 

Μελομακάρονα

 

Είναι επίσης μικρά γλυκά που περιέχουν λάδι, ζάχαρη, αλεύρι, κανέλλα και καρύδια και το σιρόπι τους περιέχει μέλι και ζάχαρη.

 

 

 

Τα Θεοφάνεια

 

Τα Θεοφάνεια είναι μία εντυπωσιακή εορτή. Την ημέρα αυτή ή γίνεται ο αγιασμός των υδάτων. Ένα έθιμο ταιριαστό σε μια ναυτική χώρα όπως η Ελλάδα. Όπου δεν υπάρχει θάλασσα ο αγιασμός γίνεται σε ποτάμια λίμνες ακόμα και στέρνες..
Ανήμερα της εορτής ο λαός με τον ιερέα πηγαίνουν σε κάποιο ποτάμι ή λιμάνι και εκεί ο ιερέας ρίχνει τον σταυρό στο νερό και μόνο αγόρια συναγωνίζονται για το ποιος θα τον πιάσει.
Αυτός που τελικά πιάνει τον σταυρό κερδίζει την εκτίμηση όλων των παρευρισκομένων που παρακολουθούν με αγωνία το γεγονός και συμβολικά για την πράξη του κερδίζει ένα χρηματικό ποσό και θεωρείται άξιος.
 

 

Το τέλος των διακοπών

Tα παιδιά στην Ελλάδα κάνουν διακοπές με τις οικογένειες τους. Κάποια γιορτάζουν τα Χριστούγεννα (25/12) και τη Πρωτοχρονιά (1/1) σε άλλα μέρη .Τα παιδιά που φεύγουν διακοπές φροντίζουν προετοιμάζουν τα μαθήματα τους πριν φύγουν για το ταξίδι. Κάποια άλλα περνούν τα Χριστούγεννα στο σπίτι. Αυτά τα παιδιά οργανώνουν πως θα περάσουν τις διακοπές τους. Την πρώτη μέρα των διακοπών όλοι ξεκουράζονται και διασκεδάζουν. Παίζουν, βλέπουν τηλεόραση, αγοράζουν δώρα, πάνε σινεμά, διαβάζουν βιβλία, και κάποιοι στολίζουν το δέντρο των Χριστουγέννων. Τις επόμενες μέρες κάνουν τα μαθήματα τους. Την Παραμονή των Χριστουγέννων κάποια παιδιά τραγουδάνε τα κάλαντα όπως και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τα Χριστούγεννα και τη Πρωτοχρονιά, οι περισσότεροι τα περνούν με συγγενείς και φίλους. Όταν τελειώνουν οι διακοπές όλοι γυρνάνε στα σχολεία και περιμένουν τις επόμενες διακοπές που είναι το Πάσχα.

Επιστροφή - Back