Το νοτιότερο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας καθορίζεται από τη χερσόνησο της Πελοποννήσου, που ως τα 1893 ήταν προσκολλημένη στην υπόλοιπη στεριά με τον Ισθμό της Κορίνθου. Πυρήνας της περιοχής το υψίπεδο της Αρκαδίας, από το οποίο ακτινώνονται τα μεγαλύτερα από τα βουνά που χωρίζουν την Πελοπόννησο στις μικρότερες περιοχές της Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
Με σπάνιες ομορφιές τόσο στα ορεινά όσο και στα παράλια ο νομός Αρκαδίας ο νομός Αρκαδίας δεν παρουσιάζει ακόμα την ανάπτυξη που θα μπορούσε να έχει. Τελευταία η τουριστική υποδομή του νομού έχει βελτιωθεί σημαντικά. Οι αρκαδικές ακτές με τις καθαρές θάλασσες, το παραγωγικό οροπέδιο στη περιοχή της Τρίπολης, πιο ψηλά το Μαίναλο με τα ατέλειωτα δάση, αλλά και οι ιστορικοί αρχαιολογικοί τόποι του νομού είναι στη διάθεση των τουριστών.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Η Αρκαδία ανήκει στις περιοχές εκείνες της Πελοποννήσου που κατοικήθηκαν πολύ νωρίς. Ο Ηρόδοτος θεωρεί τους Αρκάδες τους αρχαιότερους κατοίκους της Πελοποννήσου. Πρώτος βασιλιάς ήταν ο Πελασγός και κατοικούσαν σε μικρούς συνοικισμούς, χωρισμένοι σε φυλές, όπως έδειξαν οι ανασκαφές. Οι Αρκάδες πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο, καθώς και στη σύγκρουση Μεσσηνίων και Σπαρτιατών.
Στους ιστορικούς χρόνους οι μικροί αρκαδικοί συνοικισμοί ενώθηκαν και δημιουργήθηκαν μεγάλες πόλεις (Μαντίνεια, Ορχομενός, Τεγέα) οι πόλεις ενώθηκαν κάτω από την ηγεσία των Θηβαίων.
Στα 1205 οι Φράγκοι κατέλαβαν την Αρκαδία, χώρισαν την περιοχή σε πέντε βαρονίες και έφτιαξαν μια σειρά από φρούρια για την ασφάλειά της. Από τους Φράγκους την απελευθέρωσε το 1330 ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος. Το 1458 καταλήφθηκε από τους Τούρκους, οπότε η Τρίπολη αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό και πολιτικό κέντρο. Την περίοδο της επανάστασης του 1821 η Αρκαδία πήρε ενεργό μέρος στον αγώνα κατά των Τούρκων και έγινε θέατρο σφοδρών πολεμικών συγκρούσεων.
ΤΡΙΠΟΛΗ
Ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα. Τότε λεγόταν Υδροπολιτσά ή Δρομπολιτσά. Το 1770 έγινε η έδρα του πασά του Μοριά. Η Τρίπολη υπήρξε αποφασιστικής σημασίας περιοχή για την εξέλιξη και την έκβαση του αγώνα του 1821.
Η πόλη καταστράφηκε εντελώς το 1827 από τον Ιμπραήμ πασά. Εδώ βρίσκεται το σπίτι του πρόωρα χαμένου Κώστα Καρυωτάκη. Αξίζει να επισκεφθείτε το μικρό ξωκλήσι του Αι Γιώργη, δυο χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη, σε πευκόφυτο δασάκι.
Πρέπει να επισκεφθείτε την Αρχαία Μαντίνεια την πρώτη μεγάλη αρκαδική πόλη. Ο περίβολός της αποτελούνταν από 10 πύλες και 122 πύργους και γύρω του υπήρχε προστατευτική τάφρος.
Το σπουδαιότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι ο ναός της Αλέας Αθηνάς, που ξεχωρίζει από τους άλλους ναούς της Πελοποννήσου για το σχήμα και το μέγεθός του. Ο ναός κατασκευάστηκε το 370 π.χ. Στο βάθος ήταν στημένο το ελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς και δεξιά και αριστερά τα αγάλματα του Ασκληπιού και της Υγείας. Σήμερα σώζεται μόνο το κρηπίδωμα από το δωρικό ναό. Πρέπει να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο της Τρίπολης και το αρχαιολογικό της Αλέας.
ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
Ορεινό κεφαλοχώρι στους πρόποδες του Πάρνωνα. Η περιοχή είναι κατάφυτη, καστανιές, μηλιές, αχλαδιές, κερασιές και πλατάνια . Έλατα και μαυρόπευκα, κρόκοι και ορχεοειδή ενθουσιάζουν βοτανολόγους και μη. Κτηνοτρόφοι και κτιστάδες, υλοτόμοι και καμιναραίοι, ενώ ο καστανιτσιώτικος ξυλόδρομος για τη μεταφορά της ξυλείας και το μνημείο της αξεπέραστης επινοητικότητας κάποιων διαφορετικών ανθρώπων, το υδροπρίονο, σβήνουν αργά στη λήθη και την απομόνωση που επιβάλλει η νέα τάξη πραγμάτων.
Φυσικά πριν φύγετε από τον Άγιο Πέτρο θα επισκεφτείτε και τα παραδοσιακά εργαστήρια ζυμαρικών, όπου με ντόπιο πρόβιο γάλα , σπιτικά αυγά και το πολύ καλό αλεύρι μεταμορφώνουν σε χυλοπίτες και τραχανά και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε σε πρώτη γεύση, πάντα με γνώμονα την οικολογική συνείδηση!
Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω πάνω στο λόφο, θα δείτε λείψανα του μεσαιωνικού κάστρου της Ωριάς. Σύμφωνα με το μύθο, το κάστρο ανήκε σε μια γενναία και όμορφη Φράγκισσα αρχόντισσα, που πολεμούσε από εκεί 12 χρόνια τους Τούρκους, έως ότου με δόλο το κυρίευσαν.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μοναστήρι της Παναγίας της Μαλεβής, χτισμένο σε υψόμετρο 950. Φέρεται ότι το αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.
ΒΥΤΙΝΑ
Ορεινό χωριό ύψους 1000μ. στο Μαίναλο. Η περιοχή είναι κατάφυτη, με όμορφες εξοχές και πάρκα για περιπάτους, τρεχούμενα νερά και θαυμάσιο κλίμα. Είναι η γενέτειρα του ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου. Δείτε στα περίχωρα το μοναστήρι της Παναγίας της Σφυρίδας, χτισμένο στο βράχο, όπου λειτούργησε κρυφό σχολειό την Τουρκοκρατία.
Το ιστορικό χωριό Λιμποβίτσι, όπου έζησε η ανυπότακτη γενιά των Κολοκοτρωναίων και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο θρυλικός Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Πρόσφατα ανοικοδομήθηκε με δαπάνη του Παν. Αγγελόπουλου, με σχέδια του ακαδημαϊκού Σόλωνα Κυδωνιάτη.
ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ
Η γνωστή «μπαρουταποθήκη» του Αγώνα, χτισμένη αμφιθεατρικά σε δυο αντικριστούς λόφους, πάνω από το Λούσιο ποταμό, σε υψόμετρο 1000μ. στο Μαίναλο. Διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός – ξύλινα μπαλκόνια, κεραμιδένιες στέγες, λιθόστρωτα σοκάκια – αποτελεί ένα από τα ωραιότερα τοπία της Πελοποννήσου.
Στη πλούσια Βιβλιοθήκη της φυλάσσονται κώδικες, σπάνιες εκδόσεις και πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό.
Μέσα στη Δημητσάνα σώζονται τα σπίτια του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ιωάννη, οι έξι μπαρουταποθήκες, μέσα στην πόλη, καθώς και η θαυμάσια βρύση του Μουσταφά, έξω από την πόλη.
Επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας των Αιμυαλών, (όπου μπορείτε να φιλοξενηθείτε) χτισμένο σε εντυπωσιακό τοπίο, σφηνωμένο στη πλαγιά του βουνού.
Από τη Δημητσάνα ακολουθώντας το δημόσιο δρόμο προς Καρύταινα, θα φτάσετε στη περιοχή της αρχαίας Γόρτυνας, που ήταν από τις σπουδαιότερες αρκαδικές πόλεις της αρχαιότητας.
ΙΣΑΡΗΣ
Ορεινό χωριό, απλωμένο αμφιθεατρικά σε βουνοπλαγιά. Εδώ ξεχωρίζει ο ιδιότυπος ναός της Αγίας Θεοδώρας, 9ου αι. Από τη στέγη του προβάλλουν τεράστια δέντρα και από τα θεμέλιά του αναβλύζει άφθονο νερό.
ΚΑΡΙΤΑΙΝΑ
Χτισμένη σε απότομη πλαγιά, έχει ξεχωριστή ομορφιά. Στο χωριό υπάρχουν διώροφα και τριώροφα σπίτια, στενοί πλακόστρωτοι δρόμοι και εκκλησίες. Έπαιξε σημαντικό ρόλο την περίοδο της Φραγκοκρατίας και Τουρκοκρατίας.
Το Κάστρο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Πελοποννήσου, είναι χτισμένο πάνω σε λόφο. Η κατασκευή του τοποθετείτε στα μέσα του 13ου αι. Σήμερα είναι ερειπωμένο στο εσωτερικό, τα εξωτερικά τείχη του όμως διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Η άνοδος σε αυτό μέχρις ενός σημείου είναι εύκολη. Την περίοδο της επανάστασης είχε εγκατασταθεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, και είχε χτίσει σπίτια, που σήμερα δε σώζονται.
Φράγκικα στοιχεία διατηρούνται και στη κοντινή γέφυρα του Αλφειού, μνημειακή κατασκευή με έξι τόξα, και ένα βυζαντινό εκκλησάκι δίπλα της.
ΛΑΓΚΑΔΙΑ
Πατρίδα μαστόρων και χτιστάδων, που η δουλειά τους σφράγισε το χώρο. Επιβλητικά αρχοντικά χτισμένα σε κάθετη πλαγιά, ψηλά βουνά και χαράδρες ολόγυρα. Τα νερά αφθονούν και η βλάστηση είναι πλούσια. Τα Λαγκάδια είναι πατρίδα αγωνιστών του ΄21 (Δεληγιανναίοι, Θεοφιλόπουλοι) και του πρωθυπουργού Θ. Δεληγιάννη.
Το χωριό προσφέρεται για όμορφους ορεινούς περιπάτους. Δείτε το σπίτι των Δεληγιανναίων.