ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΕΙΤΕ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΟΥΜΕ, ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΡΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΕΥΤΙΚΑ! ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ  ΜΑΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ   

ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΙΣΩΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. ΕΓΩ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ, ΕΣΕΙΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ.

ΚΑΙ ……

  ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ 
 

  ΚΑΡΥΣΤΟΣ

 

 Καλώς Ήρθατε στην ΚΑΡΥΣΤΟ!!!

 Η πόλη, με το μοντέρνο ρυμοτομικό της σχέδιο, τις πλατείες, τα δημόσια νεοκλασσικά κτίρια, αιφνιδιάζει. Μπορείτε να επισκεφθείτε το ΚΑΣΤΕΛΟ ΡΟΣΟ, το ΜΠΟΥΡΤΖΙ το μουσείο, την ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, την  Λαογραφική Συλλογή, το Ρωμαϊκό Ναό του Απόλλωνα στο κέντρο, το φαράγγι στο ΔΗΜΟΣΑΡΙ, το Δρακόσπιτο στην Όχη και τέλος στην κοινότητα του νικασίου και των καλυβίων το σπήλαιο και ο ιερός ναός της Αγ. Τριάδας. Τα πάρκα, ο λιμενοβραχίονας και οι δρόμοι κατά μήκος της παραλίας είναι πολύ όμορφα και προσφέρονται για ξεκούραση, ηρεμία, ρομαντικούς περιπάτους και προσωπικές στιγμές . Στα καφενεία της παραλίας, στον ίσκιο της μουριάς κάτω από τα απλωμένα χταπόδια, σμίγει το άρωμα του ούζου και η μυρωδιά της αύρας με τις ιστορίες των γέρων θαλασσινών και των ψαράδων. Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια προσφέρουν αγνό φαγητό, ψάρι της ημέρας, ντόπια κρέατα, λαχανικά και τοπικό κρασί. 

 ΙΣΤΟΡΙΑ

Η αρχή της ιστορίας της Καρύστου θα πρέπει ίσως να τοποθετηθεί στην εποχή του Λίθου. Στο σπήλαιο της αγίας Τριάδας και στις απέραντες γαλαρίες του έχει επισημανθεί η ύπαρξη νεολιθικού οικισμού. Σύμφωνα με την παράδοση, η Κάρυστος ιδρύθηκε από τους Δρύοπες, που προέρχονταν από τον Παρνασσό, αργότερα κατοικήθηκε από τους Αβάντες. 

 Η Κάρυστος πήρε μέρος στην Τρωική εκστρατεία και μνημονεύεται από τον Όμηρο μαζί με άλλες Ευβοϊκές πόλεις στον κατάλογο των Ελληνικών πλοίων. Στους Ελληνοπερσικούς πολέμους και στην διάρκεια της εκστρατείας του Δάτη και του Αρταφέρνη οι πέρσες κατέπλευσαν στην Κάρυστο, που αντιστάθηκε ηρωικά. Τελικά όμως αναγκαστήκανε να συνθηκολογήσει και η περιοχή λεηλατήθηκε.  

 Από την νεότερη ιστορία της Καρύστου  αξιοσημείωτη είναι η διαμόρφωση της σύγχρονης πόλης από τον Βαυαρό αρχιτέκτονα Μπίρμπαχ, μετά από εντολή του βασιλιά Όθωνα για αυτό και η πόλη ονομαζόταν Οθωνούπολη μέχρι το 1862, οπότε και ξαναπήρε το αρχαίο όνομα της. Έτσι η Κάρυστος απέκτησε ένα άριστο ρυμοτομικό σχέδιο, με μεγάλους  δρόμους, πλατείες και μια θαυμάσια προκυμαία. 

Η ΚΑΡΥΣΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 Παραθαλάσσια κωμόπολη, απλωμένη στο μυχό όρμου, με 4000 κατοίκους. Ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μια γεύση από την Κάρυστο του 18ου αιώνα στους οικισμούς   προάστια Μύλοι, Καλύβια και Γραμπιά, γύρω από το Καστέλο Ρόσο. Απέχει 129χ.λ.μ νότια από την Χαλκίδα. Από την Αθήνα φεύγει κανένας για να πάει στην Κάρυστο με καράβια που φεύγουν από την Ραφήνα και φτάνουν στο Μαρμάρι ή στην ίδια την Κάρυστο (το δρομολόγιο αυτό γίνεται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες  και ξανά ξεκίνησε μετά από αρκετά χρόνια φέτος το καλοκαίρι), υπάρχει και ένας άλλος δρόμος θαλάσσιος που ξεκινάει από την Αγ.Μαρίνα και φτάνει στα Στύρα , που απέχουν 50 λεπτά από την όμορφη Κάρυστο.  Επίσης κάθε μέρα φεύγουν λεωφορεία από τις τρεις γέφυρες και πηγαίνουν στην Κάρυστο αλλά και στην υπόλοιπη Εύβοια.        

 

Επιστροφή            Επόμενη Σελίδα