«ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ… ΣΤΕΝΕΨΑΝΕ ΤΑ ΟΡΙΑ!...»

Όπως όλοι ξέρουμε αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι αγνοούμε η Γη όλο περιμένει, περιμένει και περιμένει για μία αλλαγή των ανθρώπων που θα τη βοηθήσει να σωθεί από την κατάσταση στην οποία την έχουν φέρει οι άνθρωποι που ως μόνο τους μέλημα έχουν το πώς θα αποκτήσουν περισσότερα χρήματα και πως θα ζήσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση και αγνοούν αυτό που θα έπρεπε να σκέφτονται και να ανησυχούν: το ότι τα παιδιά τους δε θα καταφέρουν να δουν όλες τις ομορφιές και τα τοπία στα οποία οι ίδιοι περιηγήθηκαν και απόλαυσαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους

«ΑΜΑ ΘΕΛΕΙΣ… ΜΠΟΡΕΙΣ!...»

Το λάθος μας: ο κάθε ένας από εμάς σκέφτεται και λέει πως αφού κανείς δεν κάνει τίποτα αν εγώ κάνω κάτι δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Κι όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να σώσουν τον κόσμο μας και αν σταματήσουμε όλοι να σκεφτόμαστε έτσι, μπορεί να υπάρξει μεγάλη βελτίωση.

‘’ΛΟΙΠΟΝ ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ…
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ …
ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ!’’
 

ΑΣ ΤΑ ΣΩΣΟΥΜΕ!!!

 

ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ… ΑΦΘΟΝΗ ΖΩΗ:

1) Αν αντικαταστήσουμε μία κοινή λάμπα με μία λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας και κερδίστε 12 ευρώ ετησίως και 115 κιλά διοξειδίου του άνθρακα από τον πλανήτη!
2) Αν κάθε σπίτι άλλαζε 1 λάμπα, θα γλιτώναμε 500.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 46 εκ. ευρώ. Φανταστείτε τι θα γινόταν με 5 λάμπες!
3) Αν κλείναμε 4 ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη και όχι το χειριστήριο όταν δεν τις χρειαζόμασταν, θα κερδίζαμε 35 ευρώ ετησίως και 400 κιλά διοξειδίου του άνθρακα!
4) Ένα μικρό φωτοβολταϊκό στο σπίτι εξοικονομεί περίπου 1.300 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και εάν πουλούσαμε την ενέργειά του στη Δ.Ε.Η. θα κερδίζαμε ετησίως περίπου 600 ευρώ!
5) Μην ξεχνάμε να σβήνουμε τα φώτα όταν φεύγουμε από το δωμάτιο όση ώρα κι αν κρατήσει η απουσία μας!
6) Προτιμούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Λίγο περισσότερο κόστος τώρα, πολύ περισσότερο κέρδος μετά.
7) Τα βράδια του χειμώνα κλείνουμε τα παντζούρια και τις κουρτίνες για να κρατήσουμε τη ζέστη στα δωμάτια.
8) Χαμηλώνοντας το θερμοστάτη του καλοριφέρ κατά 1 βαθμό, κάνουμε μέχρι και 10% οικονομία στο λογαριασμό της θέρμανσης.
9) Ανακυκλώστε χαρτιά, γυαλιά, αλουμίνια και πλαστικά. Κάπου κοντά στο σπίτι σας υπάρχει σίγουρα ένας κάδος ανακύκλωσης.
10) Αν ανακυκλώναμε όλα τα αλουμινένια κουτάκια στην Ελλάδα θα γλιτώναμε 250.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα!
11) Αν ανακυκλώναμε όλες τις συσκευασίες χαρτιού θα γλιτώναμε ετησίως 3,84 εκ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή CO² εκπέμπεται ετησίως από ένα μεγάλο λιγνιτικό σταθμό της Δ.Ε.Η.!
12) Προτιμούμε τα αβγά που συσκευάζονται σε χάρτινες καρτέλες κι όχι σε πλαστικά κουτιά. Επιστρέφουμε τις καρτέλες στο κατάστημα.
13) Μειώνουμε, όσο μπορούμε, την κατανάλωση χαρτιού και υλικών συσκευασίας. Μια καλή αρχή είναι να χρησιμοποιούμε και τις δύο όψεις των χαρτιών και να προτείνουμε στα παιδιά να πειραματιστούν φτιάχνοντας τις δικές τους συσκευασίες δώρου από παλιά χαρτιά περιτυλίγματος και κορδέλες.
14) Μειώνουμε τα απορρίμματα, προτού ακόμα αγοράσουμε τα προϊόντα. Προτιμούμε μια επαναχρησιμοποιήσιμη ή ανακυκλώσιμη συσκευασία.
15) Προτιμούμε να κάνουμε ντους πάρα μπάνιο με γεμάτη τη μπανιέρα. Για να γεμίσει η μπανιέρα απαιτείτε τόσο νερό όσο για 3 ντους, και βέβαια ο θερμοσίφωνας καταναλώνει περισσότερο ρεύμα!
16) Μην αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή όταν βουρτσίζουμε τα δόντια, όταν ξυριζόμαστε ή όταν πλένουμε τα πιάτα. Μία βρύση όταν τρέχει ξοδεύει 10-15 λίτρα το λεπτό!
17) Αν τρώμε σε fast food, πράγμα που δεν είναι και τόσο υγιεινό, ζητάμε κανονικά πιάτα και ποτήρια κι όχι χάρτινα ή πλαστικά.
18) Μία καλή ιδέα είναι να παίρνουμε στη δουλειά τη δική μας κούπα, αντί να χρησιμοποιούμε κύπελλα μίας χρήσης.
19) Προτείνουμε στον υπεύθυνο να αντικατασταθούν τα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης με χάρτινα.
20)  Όταν η τσάντα δεν χωράει όλα τα πράγματα, προτιμούμε μία πάνινη τσάντα αντί για πλαστική.
21) Μην αφήνουμε τη μηχανή αναμμένη όταν περιμένουμε κάποιον. Επιβαρύνεται το περιβάλλον. Επιπλέον εμποδίζεται η σωστή λειτουργία του καταλύτη.
22) Για τη βόλτα, αποφεύγουμε το αυτοκίνητο και χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το ποδήλατο ή το περπάτημα βοηθάει στη διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης και δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα!
23) Επιλέγουμε, όπου είναι δυνατό, νερομπογιές και αφήστε τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα, οικολογικά και υγιεινά!
24) Μην ανακατεύετε καθαριστικά που περιέχουν χλωρίνη με άλλα που περιέχουν αμμωνία, γιατί δημιουργείτε τοξικό αέριο.

 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ

1) Τα τζάμια καθαρίζουν με ξύδι και νερό.
2) Το ίδιο μίγμα σε μία βούρτσα καθαρίζει τα χαλιά .
3) Τα ασημικά γυαλίζονται με οδοντόπαστα ή σόδα.
4) Τα άλατα στο μπάνιο και στα πλακάκια φεύγουν με σόδα καθαρισμού και ζεστό νερό.
5) Η φυσική λεβάντα στις ντουλάπες με τα ρούχα προστατεύει από το σκώρο.
6) Για απολύμανση προτιμήστε το ξύδι.
7) Στα χάλκινα ρίξτε αλάτι και ξύδι και μετά από λίγο γυαλίστε τα με ένα καθαρό πανί.
8) Για αποφυγή της άσχημης μυρωδιάς μην χρησιμοποιείτε χημικά αλλά τηρείτε τους όρους υγιεινής.
9) Προτίμησε βερνίκια και χρώματα με βάση το νερό (υδατοδιαλυτά) και όχι με οργανικούς διαλύτες.

Μία μικρή συμβουλή:Βάλτε αυτή τη σελίδα σε έναν σημείο του σπιτιού όπου όλη η οικογένεια θα το βλέπει και θα θυμάται τι πρέπει να κάνει για να έχει τη συνείδηση και τον κόσμο του καθαρά!!!

Αθήνα - Οκτώβρης 2008
Άρτεμις Διαμαντή - Θεοδώρα Σουφλή
 

ΠΗΓΕΣ:ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΨΙΛΟΝ 12-11-2006 ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, ΕΝΘΕΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε 2002, ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ LES PETITES ΤΕΥΧΟΣ 1 22-09-2007 ΤΗΣ ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.

Επιστροφή