Ρόφημα, «πλάκα», σοκολατάκι με γέμιση κρέμας, μπισκότου ή φρούτων, μαύρη, γάλακτος ή λευκή, γλυκιά ή πικρή, η σοκολάτα παραμένει μια και μοναδική στις προτιμήσεις μας. Πολλά έχουν γραφτεί γι’ αυτήν κατά καιρούς, πόσο καλά όμως την γνωρίζουμε;
Πώς πήρε το όνομα της;
Η βασική πρώτη ύλη για την παρασκευή της σοκολάτας είναι το κακάο, δηλαδή ο σπόρος του κακαόδεντρου. Η καλλιέργεια του κακαόδεντρου ήταν γνωστή στην Κεντρική και Ν.Αμερική από τους Μάγια και τους προγόνους τους, πρίν από το 600μ.Χ. Οι Αζτέκοι που έζησαν αργότερα, πίστευαν πως το κακαόδεντρο ήταν δώρο του Θεού Κετζακότλ, που είχε κλέψει τους καρπούς του από την Χώρα του Ήλιου, για να τους προσφέρει στους ανθρώπους. Οι Αζτέκοι έτριβαν τους σπόρους του κακάο και, με τη σκόνη τους αρωμάτιζαν ένα μίγμα από βανίλια, καλαμπόκι, κόκκινες καυτερές πιπεριές και ζεστό νερό. Ονόμαζαν αυτό το ρόφημα «σοκολάτλ», δηλαδή «πικρό νερό», και το θεωρούσαν δυναμωτικό, χωνευτικό και φάρμακο για όλες τις ασθένειες!!
ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ…..
Το κακαόδεντρο αναπτύσσεται στις τροπικές χώρες. Το ύψος του φτάνει τα 10 μέτρα. Ανθοφορεί μετά από 4 χρόνια και παραμένει πράσινο και ανθισμένο όλο το χρόνο. Σε κάθε δέντρο μεγαλώνουν 20-30 καρποί, γιατί μόνο 1 στα 1.000 λουλούδια καρποφορεί! Ο καρπός μεγαλώνει πάνω στον κορμό ή στα μεγάλα κλαδιά, και χρειάζεται 4 μήνες για να ωριμάσει και να πάρει χρώμα κίτρινο έως πορτοκαλί. Όταν οι καρποί ωριμάσουν, η συγκομιδή γίνεται με μικρά δρεπάνια πάνω σε μακριά κοντάρια.
....ΚΑΙ Ο ΣΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ!
Με κοφτερά μαχαίρια σκίζεται η φλούδα κάθε καρπού και αφαιρούνται από μέσα οι σπόροι, τυλιγμένοι σε μια άσπρη «ψίχα». Για να ξεχωρίσουν οι σπόροι από την ψίχα, πρέπει να ζυμωθούν καλά, δηλαδή να τοποθετηθούν σε μεγάλα καλάθια και να σκεπαστούν με φύλλα μπανανιάς για 3-6 μέρες. Τότε αποκτούν και το άρωμά τους! Ύστερα οι σπόροι απλώνονται στον ήλιο για να στεγνώσουν και να ξεραθούν καλά για 7-10 μέρες. Αφού ξεραθούν, συσκευάζονται σε σακιά και μεταφέρονται στα εργοστάσια παραγωγής σοκολάτας σ’ ολόκληρο τον κόσμο!...
ΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΙΙΑ
Στο εργοστάσιο, οι σπόροι του κακάο ή κακαοβάλανοι ελέγχονται, καθορίζονται από τυχόν ξένα σώματα και ταξινομούνται κατά ποικιλίες. Στη συνέχεια καβουρδίζονται, ξεφλουδίζονται και τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια. Αυτά τα κομμάτια αλέθονται όλα μαζί σε ειδικά μηχανήματα και σχηματίζουν την κακαόμαζα, μια πικρτή ζύμη. Η κακαόμαζα αναμυγνύεται με τα υπόλοιπα υλικά για την παρασκευή της σοκολάτας, μέχρι να μετατραπούν όλα μαζί σε λεπτή σκόνη. Σε μηχανήματα που μοιάζουν με τεράστια μίξερ, τις «κόνσες», η σκόνη του μείγματος λιώνει και ανακατεύεται μέχρι να γίνει πολτός. Όσο περισσότερο διαρκέσει αυτό το στάδιο, τόσο γευστικότερη θα γινει η σοκολάτα!!μμμ.......
ΤΟ
ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ «ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟΥ» ΠΑΥΛΙΔΗ,
ΠΟΥ ΠΡΩΤΟ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΤΟ
1852
Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥ!
Όταν στα 1519 ο Ισπανός Ερνάν Κορτέζ κατέκτησε το Μεξικό και ανάγκασε τον βασιλιά των Αζτέκων, Μοντεζούμα, να παραδοθεί μαζί με όλους τους θησαυρούς του, ανάμεσά τους ανακάλυψε τους σπόρους του κακαόδεντρου! Την εποχή εκείνη οι σπόροι του κακάο άξιζαν όσο το χρυσάφι, και προσφέρονταν συνήθως στους Θεούς και τους βασιλιάδες! Ακόμα, χρησίμευαν στις εμπορικές συναλλαγές, π.χ. με 10 σπόρους κακάο αγόραζες κουνέλι, ενώ με 100 σπόρους κακάο έναν σκλάβο!
Ο Κορτέζ δοκίμασε το κακάο και ενθουσιάστηκε, Έστειλε μια μεγάλη ποσότητα στην Ισπανία, ξεκινώντας από παλάτια και τις βασιλικές αυλές. Το κακάο έγινε το ρόφημα της μόδας σε όλη την Ευρώπη! Άρχισαν να χρησιμοποιούν μέλι αντί για πιπέρι, για να το γλυκάνουν, ενώ στα 1674 παρασκευάστηκε για πρώτη φορά σοκολάτα σε στερεά μορφή, σ’ ένα μαγαζί του Λονδίνου.
ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η σοκολάτα για πολλούς θεωρείται εχθρός των δοντιών και τροφή που παχαίνει. Η αλήθεια είναι πως περιέχει πολλή ζάχαρη και λιπαρά. Γι’ αυτό το λόγο βοηθά στην τόνωση των αθλητών πριν από τον αγώνα και των μαθητών πριν από τις εξετάσεις. Περιέχει όμως και φώσφορο, σίδηρο, πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη Α. Η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας-όπως κάθε τροφής- σίγουρα κλονίζει την υγεία μας, και η ελλιπής υγιεινή των δοντιών μας προκαλεί τερηδόνα. Αν όμως φροντίζουμε να τρώμε απ’ όλα με μέτρο, να διατηρήσουμε καθαρά τα δόντια μας και να γυμναζόμαστε συχνά, η υγεία μας δεν κινδυνεύει!
Στέλλα Ρέμπελου