Τι να πρωτοπεί κανείς για τους Floyd; Όποιος έχει απλά ακούσει τη μουσική τους δεν μπορεί παρά να αισθάνεται δέος μπροστά σε αυτό το μουσικό σχήμα που μπόρεσε ξανά και ξανά να συνθέσει τέτοιες θεϊκές μελωδίες και να γράψει στίχους με βάθος, ευαισθησία και κοινωνικό προβληματισμό. Όσοι επιπλέον γνωρίζουν την επίδραση του συγκροτήματος στη σύγχρονη μουσική, υποκλίνονται μπροστά στην ιδιοφυΐα αυτών των δαιμόνιων Βρετανών. Μετά τους Floyd η μουσική δεν ήταν πια ποτέ η ίδια. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
Οι Pink Floyd δημιουργήθηκαν το 1965 στο Καίμπριτζ στην Αγγλία. Τα μέλη τους προήλθαν από ένα προγενέστερο συγκρότημα που είχε κατά καιρούς διάφορα ονόματα όπως, The Sigma6, The Maggadeaths, The Screaming Arabs κ.α. Τελικά κάποια από τα μέλη αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα με το όνομα "Tea Set". Όταν διαπίστωσαν όμως ότι υπήρχε ήδη ένα συγκρότημα με το ίδιο (!!) όνομα τότε ο Syd Barrett με μια έμπνευση της στιγμής αποφάσισε να συνθέσει ένα καινούριο όνομα από τα ονόματα δυο μουσικών των blues, του Pink Anderson και του Floyd Council. Αρχικά το συγκρότημα πήρε το όνομα "The Pink Floyd Sound" που αργότερα εξελίχθηκε σε "Pink Floyd".

    Αν και οι Floyd χαρακτηρίζονται σαν συγκρότημα του προοδευτικού ροκ (progressive rock ή και art rock) στην αρχή ο ήχος τους ήταν καθαρά ψυχεδελικός (δεκαετία του 1960). Από τα πρώτα βήματα τους πάντως οι συνθέσεις τους χαρακτηρίζονταν από μια ιδιαιτερότητα, έντονους μουσικούς πειραματισμούς και διάθεση και στιλιστικούς συνδυασμούς. Η επιρροή  του Syd Barrett στα πρώτα χρόνια ήταν έντονη και αδιαμφισβήτητη, μέχρι την αντικατάστασή του λόγω προβληματικής συμπεριφοράς από το David Gilmour το 1968. 
    Το συγκρότημα συνέχισε πάντως να εξελίσσεται και να σπρώχνει τη μουσική σε νέα όρια. Με μια σειρά από θρυλικά άλμπουμ τη δεκαετία του 1970 αναμόρφωσε το μουσικό τοπίο και έκανε κοινό και κριτικούς να παραληρούν. Το κορυφαίο κατά πολλούς άλμπουμ της δεκαετίας του '70 αλλά και της ροκ μουσικής γενικότερα δεν  είναι άλλο από το "The Dark Side Of The Moon" που οι Floyd κυκλοφόρησαν το 1973. To Dark Side Of The Moon έμεινε 15 (!!) χρόνια στα Αμερικάνικα charts και είναι το άλμπουμ που επηρέασε όσο κανένα άλλο τη σύγχρονη μουσική σκηνή. Έξι χρόνια αργότερα οι Floyd επανέλαβαν τον άθλο με το "The Wall" το οποίο ακολούθησε και η ομώνυμη ταινία το 1982. 
    Εντωμεταξύ οι ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος είχαν εξελιχθεί σε μια οπτικοακουστική μυσταγωγία, με μουσικά και οπτικά εφφέ, θεατρική σκηνοθεσία και τον ήχο των Floyd να οδηγεί τους θεατές σε πρωτόγνωρα μουσικά μονοπάτια.

Το 1985 ο Roger Waters αποχώρησε από το συγκρότημα δηλώνοντας ότι οι Floyd ήταν πια μη λειτουργικοί και "ξοφλημένη υπόθεση". Τα εναπομείναντα μέλη πάντως συνέχισαν να ηχογραφούν υλικό και να κάνουν περιοδείες μέχρι το 1994. Τον Ιούλιο του 2005 ο Roger Waters συμμετείχε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ, στο Lοndon Live 8 παίζοντας μπροστά στο μεγαλύτερο κοινό που είχαν ποτέ σαν συγκρότημα.
    Οι Pink Floyd θα μείνουν για πάντα αξέχαστοι όχι απλά για τη μουσική ιδιοφυΐα τους, όχι μόνο για τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που κατέρριψαν με το Dark Side of the Moon και το The Wall, αλλά και γιατί μίλησαν στην ψυχή χιλιάδων ανθρώπων με κομμάτια όπως το Wish you were Here, το Shine on you Crazy Diamond, το Comfortably Numb και δεκάδες άλλα τραγούδια που το καθένα τους αξίζει όσο δέκα χιλιάδες από τα σουξεδάκια της σειράς που ταλαιπωρούν τα αυτιά μας καθημερινά..
    Οι Pink Floyd έχουν βγάλει 14 άλμπουμ, τρία Live άλμπουμ και διάφορα άλμπουμ με συλλογές.

Τα μέλη του συγκροτήματος

Gilmour Mason Wright Barrett Waters

 

Δισκογραφία: The Piper at the Gates of Dawn, A Saucerful of Secrets, More, Ummagumma, Atom Heart Mother, Meddle, Obscured by Clouds, Dark Side Of the Moon, Wish You were Here, Animals, The Wall, The Final Cut, A Momentary Lapse of Reason, Delicate Sound of Thunder, The Division Bell, P*U*L*S*E, The Wall Live.

Piper at the Gates of Dawn Dark Side of the Moon Wish you Were Here
Animals The Wall A Momentary Lapse of Reason

Επίσημος δικτυακός τόπος: www.pinkfloyd.co.uk

Επιστροφή