ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πήλινο αγγείο του ταφικού κύκλου Α' των Μυκηνών. Χρονολογείται το 16ο-15ο αιώνα π.Χ. Η παράσταση των αγγείων είναι σπειροειδής. Τα χρώματα είναι κυρίως σκούρα. Η λαβή υποδεικνύει ότι το χρησιμοποιούσαν ως "κανάτα" για κρασί ή νερό.

 

Σκαρλάτου Ε. - Α4

 

Τελετουργικό σκεύος (ρυτό). Βρέθηκε στο παλάτι των Μυκηνών.

 

Σκαρλάτου Ε. - Α4

 

Ευρήματα από τις ανδρικές ταφές του Τάφου Ν, Ταφικός κύκλος 8 Μυκηνών, 17ος-16ος αιώνες π.Χ.

 

 

Λούζη Δ. - Α2

 

Εικονιστική κεραμική από την Ακρόπολη των Μυκηνών

 

 

Λούζη Δ. - Α2

 

Τελετουργικά πήλινα και λίθινα σκεύη τα οποία φαίνεται ότι χρησίμευαν στις Θρησκευτικές τελετουργίες. (15ος- 12ος αιώνας π.Χ.)

 

 

Λούζη Δ. - Α2

 

Η Ακρόπολη των Μυκηνών και η ευρύτερη περιοχή της του 13ου αιώνα π.Χ.

 Λούζη Δ. - Α2

 

Ο ΘΗΣΑΥΡΌΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ
Βρέθηκε έξω από τον περίβολο του Ταφικού Κύκλου Α το 1876 και προέρχεται από τη σύληση τάφων των οποίων τα πολύτιμα κτερίσματα είχαν αποκρυβεί ήδη από την αρχαιότητα. Χρονολογείται στο τέλος του 15ου αιώνα π.Χ. Κάτω αριστερά βλέπουμε ένα χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι με θρησκευτική σκηνή.

 Πολυμενοπούλου Α. - Α2

 

ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ
Στα ανάκτορα της Τίρυνθας, όπως και σε όλο το μυκηναϊκό κόσμο, οι ζωγράφοι εργάζονται στην υπηρεσία του άνακτα (14ος-13ος αι. π.Χ.) και τα θέματα της μεγάλης ζωγραφικής αντλούνται από τις θρησκευτικές τελετές, όπως οι πομπές ή τα ταυροκαθάψια με εμφανή την επιρροή της Μινωικής Κρήτης. Το κυνήγι κάπρου, από τα δόντια του οποίου κατασκευάζονταν τα γνωστά μυκηναϊκά οδοντόρακτα κράνη ήταν μια αγαπητή δραστηριότητα της μυκηναϊκής άρχουσας τάξης, τα μέλη της οποίας χρησιμοποιούσαν το άρμα που σύρουν τα άλογα ως μεταφορικό μέσο στο κυνήγι ή στον πόλεμο. Η συμμετοχή των γυναικών στις θρησκευτικές πομπές αλλά  και στο κυνήγι είναι ενδεικτική της θέσης της γυναίκας στο μυκηναϊκό κόσμο.

Πολυμενοπούλου Α. - Α2

 

ΞΙΦΟΣ ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Χάλκινο εγχειρίδιο διακοσμημένο κατά την εμπίεστη τεχνική. Απεικονίζεται κυνηγιού λιονταριών από άνδρες οπλισμένους με δόρατα και τόξα που καλύπτονται από 2 μεγάλες πυργόσχημες και 1 οκτώσχημη ασπίδα.

 

Πολυμενοπούλου Α. - Α2

 

Επιστροφή