Χρήση του πληκτρολογίου κατά την επεξεργασία κειμένου

Βασικές αρχές για τη δημιουργία σωστών και ευανάγνωστων κειμένων

·        Μεταξύ των λέξεων αφήνουμε μόνο ένα κενό

·        Αφήνουμε ένα κενό μετά από τα σημεία στίξης: κόμμα, τελεία, θαυμαστικό κλπ. Προσοχή: δεν αφήνουμε κενό πριν από τα σημεία στίξης!!!

·        Όταν γράφουμε Ελληνικά : Για να βάλουμε τόνο σε κάποιο φωνήεν πατάμε το πλήκτρο που βρίσκεται αμέσως δεξιά από το  Λ και μετά πατάμε το φωνήεν που θέλουμε να τονίσουμε. Για διαλυτικά κρατάμε πατημένο το Shift και κάνουμε το ίδιο ακριβώς που κάναμε για τον τόνο. Για τόνο και διαλυτικά μαζί (π.χ. ταΐζω ) κρατάμε πατημένο δεξί πλήκτρο Alt πριν αρχίσουμε την ίδια διαδικασία. Το ερωτηματικό στα Ελληνικά μπαίνει πατώντας απλά το πλήκτρο  Q, ενώ η άνω και κάτω τελεία με Shift + Q, όσο για την άνω τελεία τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα,         Alt + 0183 από το αριθμητικό πληκτρολόγιο με το NUM LOCK ενεργοποιημένο!!!     

·        Από τη γραμμή εργαλείων μορφοποίησης τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πλήκτρα οθόνης  είναι : B για έντονα (Bold) γράμματα, I για πλάγια (Italics) γράμματα, U  για υπογραμμισμένο (underlined) κείμενο, καθώς και τα πλήκτρα αλλαγής είδους και μεγέθους γραμματοσειράς και στοίχισης κειμένου. Προσοχή εδώ στην σωστή επιλογή γραμματοσειράς, δεν υποστηρίζουν όλες οι γραμματοσειρές Ελληνικά!!

·       Μενού Επεξεργασία (Edit) – Μερικές επιλογές

Copy – Αντιγραφή ( με μενού και πληκτρολόγιο)

1.      Επιλέγουμε (μαυρίζουμε) την περιοχή που θέλουμε να αντιγράψουμε

2.      Από το μενού Edit (Επεξεργασία) διαλέγουμε το copy (αντιγραφή), ώστε να γίνει η αντιγραφή στη μνήμη RAM του υπολογιστή. ( Πληκτρολόγιο: Ctrl + C )

3.      Οδηγούμε το σημείο εισαγωγής κειμένου στο επιθυμητό σημείο.

4.      Από το μενού Edit (Επεξεργασία) διαλέγουμε το Paste (Επικόλληση). ( Πληκτρολόγιο: Ctrl + V )

Voilà!!

 Move – Μετακίνηση ( με μενού και πληκτρολόγιο)

1.      Επιλέγουμε (μαυρίζουμε) την περιοχή που θέλουμε να μετακινήσουμε.

2.      Από το μενού Edit (Επεξεργασία) διαλέγουμε το cut (αποκοπή), ώστε να γίνει η αντιγραφή στη μνήμη RAM του υπολογιστή (και να «εξαφανιστεί» το επιλεγμένο κείμενο) . ( Πληκτρολόγιο: Ctrl + X )

3.      Οδηγούμε το σημείο εισαγωγής κειμένου στο επιθυμητό σημείο.

4.      Από το μενού Edit (Επεξεργασία) διαλέγουμε το Paste (Επικόλληση). ( Πληκτρολόγιο: Ctrl + V )

Voilà!!

·       Μενού Αρχείο (File) – Μερικές επιλογές

 Πότε χρησιμοποιούμε την επιλογή Save (Αποθήκευση) και πότε την επιλογή Save as… (Αποθήκευση ως…) του μενού File (Αρχείο)

Το  Save as… (Αποθήκευση ως…) χρησιμοποιείται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. Όταν δημιουργούμε ένα αρχείο (πχ κείμενο). Σε αυτή την περίπτωση πρέπει εκτός από το όνομα να καθορίσουμε και τη θέση του αρχείου σε ποιο μέρος του Σκληρού Δίσκου, της δισκέτας κλπ θέλουμε να αποθηκευτεί.
  2. Όταν ένα ήδη υπάρχον αρχείο θέλουμε να το αποθηκεύσουμε με άλλο όνομα, ας πούμε αφού κάναμε κάποιες αλλαγές· τότε κρατάμε και την παλιά «έκδοση» του αρχείου και δημιουργούμε μια καινούρια.
  3. Όταν θέλουμε να αποθηκεύσουμε ένα αρχείο σε άλλη μονάδα περιφερειακής μνήμης ή σε άλλο φάκελο, με το ίδιο ή και με άλλο όνομα. Και σε αυτήν την περίπτωση η παλιά «έκδοση» του αρχείου παραμένει αναλλοίωτη.

Το  Save  (Αποθήκευση) χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να αποθηκευτούν οι όποιες αλλαγές έχουμε κάνει σε ένα ήδη «βαφτισμένο» αρχείο (πχ κείμενο) .

Άνοιγμα (Open) ενός αρχείου ονομάζουμε την επιλογή η οποία μας επιτρέπει να φορτωθεί στη μνήμη, άρα και να εμφανιστεί και στην οθόνη ένα αρχείο που έχουμε αποθηκευμένο σε κάποια περιφερειακή μονάδα μνήμης

Προεπισκόπηση εκτύπωσης (Print preview) : επιλογή που μας επιτρέπει να έχουμε την ακριβή παρουσίαση στην οθόνη των σελίδων που θέλουμε να εκτυπώσουμε. Πλεονεκτήματα: Περιορισμός στην κατανάλωση χαρτιού και μπορούμε να δούμε πως θα είναι η εργασία μας εκτυπωμένη ακόμα κι αν δεν έχουμε εκτυπωτή.

Εκτύπωση (Print): Με αυτή την επιλογή παίρνουμε την εργασία μας στο χαρτί. Μπορούμε να ρυθμίσουμε διάφορες παραμέτρους όπως τον προσανατολισμό και το μέγεθος της σελίδας, τον αριθμό των αντιτύπων, την ποιότητα εκτύπωσης (dpi) κλπ. Οι διαθέσιμες επιλογές εξαρτώνται και από τον τύπο του εκτυπωτή που διαθέτουμε.

Διαμόρφωση σελίδας (Page setup): Πολύ χρήσιμη επιλογή που μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε τα περιθώρια εκτύπωσης, τον προσανατολισμό της σελίδας κλπ

 Τέλος σε ένα κείμενο ή μια άλλη εργασία μπορούμε να εισάγουμε και άλλα «αντικείμενα» όπως γραφικές παραστάσεις, σχέδια ή φωτογραφίες. Αν από το μενού Εισαγωγή (Insert) επιλέξουμε Σχέδιο-εικόνα (Drawing - picture-clipart), τότε μπορούμε να εισάγουμε είτε ένα έτοιμο σχέδιο σε μια εργασία μας ή να δημιουργήσουμε ένα μόνοι μας!