Το Internet δεν είναι ελληνικό (και ευτυχώς γι' αυτό)

 

    Μου συμβαίνει πολύ συχνά, είναι και η φύση του μαθήματος τέτοια, να έρχονται μαθητές μου και να ζητάνε να τους λύσω "μια απορία εκτός μαθήματος". Και είναι συνήθως εκτός μαθήματος, με τη στενή έννοια που έχουμε μάθει να δίνουμε στο "μάθημα", αλλά πάντως είναι σε κάθε περίπτωση συναφές το ερώτημά τους με την παράδοση της ημέρας. 
    Στην Πληροφορική περισσότερο ίσως από κάθε άλλο γνωστικό πεδίο, ο δάσκαλός είναι κάθε άλλο παρά παντογνώστης. Έτσι περισσότερο συχνά από ότι θα επέτρεπε ο εγωισμός ενός λιγότερου έμπειρου (και γι' αυτό περισσότερο ανασφαλούς) δασκάλου καταφεύγω στην απάντηση, "δεν το ξέρω/ ή  δεν είμαι σίγουρος, αλλά θα το ψάξω και θα σου πω". Και συνήθως τα καταφέρνω να λύσω ακόμα και την πιο εξειδικευμένη απορία των παιδιών. 
    Δεν πρόκειται φυσικά για κανένα μαγικό τέχνασμα, ούτε κατέχω κάποιου είδους "φιλοσοφικής λίθου". Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι πως αν ξέρεις να διατυπώσεις με σαφήνεια μια ερώτηση σε μια μηχανή αναζήτησης στον Ιστό, τότε κατά 99% και μετά από λίγο ψάξιμο θα βρεις μια απάντηση που να σε ικανοποιεί. Την τακτική αυτή την έχω εφαρμόσει κατ' επανάληψη τόσο για τις απορίες των παιδιών όσο και για να αντιμετωπίσω δικά μου προβλήματα και ανάγκες αλλά και  για να λύσω δικές μου απορίες γύρω από κάποια  εξέλιξη σε κάποιον κλάδο της Πληροφορικής
  
Δίνοντας το κατάλληλο λήμμα σε μια μηχανή αναζήτησης με μια, άντε δυο προσπάθειες βρίσκεις την κατάλληλη ιστοσελίδα που θα σε βοηθήσει και θα σε καθοδηγήσει βήμα, βήμα, με τρομακτική λεπτομέρεια συχνά και θα λύσεις το όποιο πρόβλημα ή απορία είχες. 
    Από την αρχή μου είχε φανεί σαν κάτι μαγικό και εξαίσιο, "όλες οι απαντήσεις είναι εκεί έξω", όπως έλεγαν και στους "Φακέλους Χ". Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια καλή γνώση της Αγγλικής, κατά προτίμηση, γλώσσας, λίγη καλή διάθεση και υπομονή και κανένα πρόβλημα υλικού ή λογισμικού δεν είναι αξεπέραστο. Υπάρχει μια ολόκληρη κοινότητα προγραμματιστών και τεχνικών που μοιράζεται απλόχερα και αφιλοκερδώς τις γνώσεις τις, δημοσιεύοντας απαντήσεις για σχεδόν κάθε τι που μπορεί να σου τύχει ή να σε απελπίσει όταν βρεθείς αντιμέτωπος με έναν πεισματάρη υπολογιστή, ένα περιφερειακό που αρνείται να εγκατασταθεί ή μια δύστροπη εφαρμογή που κάθε τρεις και λίγο σε "φιλοδωρεί" με μια μπλε οθόνη.
    Υπάρχει ακόμα μια πλειάδα από freeware προγράμματα, ελεύθερα προς χρήση από τον κάθε ενδιαφερόμενο, που απλά περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Προγράμματα και εφαρμογές που είναι φτιαγμένα με μεράκι, λειτουργικά, φιλικά προς το χρήστη και μερικές φορές με online υποστήριξη. Και όλα αυτά δωρεάν!!!
Δωρεάν; Θα αναρωτηθεί ο μέσος Έλληνας χρήστης, που σαν κάτοικος της ψωροκώσταινας έχει συνηθίσει να του πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και μάλιστα σε πολλές πολλές "άτοκες" δόσεις και με πολλά πολλά ψιλά γράμματα. Ξέρετε αυτά που έχουν το μέγεθος ψείρας και την ταχύτητα του ήχου καθώς διασχίζουν το κάτω μέρος της οθόνης του τηλεοπτικού μας δέκτη την ώρα που διαφημίζεται το τάδε προϊόν. 
    Ε, λοιπόν αυτή η "φάβα" δεν έχει κανένα "λάκκο". Εδώ ότι δηλώνεται δωρεάν είναι δωρεάν χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς ψιλά γράμματα. Στον Ιστό κυκλοφορούν δεκάδες χιλιάδες προγράμματα και εκατοντάδες χιλιάδες συμβουλές και αποστάγματα εμπειρίας και ΟΛΑ προσφέρονται ΔΩΡΕΑΝ. 
   
Σας φαίνεται απίστευτό, εξωπραγματικό; Δεν έχετε παρά να ξεφύγετε από τη μιζέρια της ελληνικής πραγματικότητας που η κάθε προσφορά συνοδεύεται από δέκα παγίδες και να ανοιχτείτε στα πελάγη γνώσης του Διαδικτύου. Θα είναι ένα θαυμαστό ταξίδι που πάνω απ' όλα θα σας γνωρίσει μια άλλη νοοτροπία, μια άλλη προσέγγιση αυτού που λέμε ελευθερία στη γνώση και ανιδιοτέλεια στην μεταφορά εμπειρίας και πληροφόρησης.

Οκτώβρης 2005

    Επιστροφή