Τις πταίει;

    Το ότι η ελληνική Πολιτεία γύρισε επιδεικτικά τις πλάτες στην πρόταση του ελληνοαμερικάνου "γκουρού" της Πληροφορικής Ν. Νεγκεπόντε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, πρόταση που αφορούσε τον περίφημο φθηνό laptop των 100 δολαρίων είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο όπως και να έχει.
     Ο εν λόγω φορητός υπολογιστής πρόκειται να αντικαταστήσει τη σχολική τσάντα και παράλληλα να φέρει τα παιδιά, των αναπτυσσόμενων κυρίως χωρών, σε επαφή με τη σύγχρονη τεχνολογία. Για την πρόταση Νεγκρεπόντε εκδήλωσαν άμεσα ενδιαφέρον κυβερνήσεις 150 αναπτυσσόμενων χωρών. Η Ελλάδα την αγνόησε παντελώς.
     Τώρα τι να υποθέσει κανείς; ότι η πρόταση αγνοήθηκε επειδή σαν κράτος θεωρούμε ότι δεν ανήκουμε στις αναπτυσσόμενες αλλά στις αναπτυγμένες χώρες; ότι θεωρήσαμε πως τα παιδιά μας καλώς κουβαλούν τις παραφουσκωμένες τους σχολικές τσάντες καθημερινά; Τους φτιάχνουμε φυσική κατάσταση για να αντέξουν αύριο μεθαύριο και τα βάρη της ενήλικης ζωής τους; Μήπως πάλι θεωρούμε ότι η εξοικείωση των ελληνόπουλων με τα βίντεοπαιγνίδια και τα κινητά ισοδυναμεί και με γνώση των νέων τεχνολογιών; Μήπως απλά δεν ενδιαφερόμαστε; Τι να πει κανείς;
     Κάποιοι λένε "έχουν γνώση οι κρατούντες", με άλλα λόγια κάτι έχουν στο μυαλό τους οι "αρμόδιοι". Εντάξει ας δεχτούμε ότι αυτό ισχύει, καλό θα ήταν να μάθουμε κι εμείς οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί, τι ήταν αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι αρμόδιοι και χάσαμε το "τρένο" για τα φθηνά laptop τουλάχιστον για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Νοέμβρης 2005

    Επιστροφή