Επιστροφή

   Ημερολόγιο Καταστρώματος 2008-2009

28-06-2009... Η απολύτως τελευταία εργασία μαθητή της χρονιάς που σε λίγο τελειώνει, για το site. Πρόκειται για μια εισαγωγή στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα Audacity και είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Ελπίζουμε να αποτελέσει έναυσμα για όσους αγνοούσαν το συγκεκριμένο λογισμικό να πάρουν μια πρώτη γεύση από τις δυνατότητές του.

04-05-2009...Ακολουθώντας τη διαδρομή "Μαθητές" - "Εργασίες ", μπορείτε να διαβάσετε μια εργασία των μαθητών Γ. Μπάλα - Παπαδάτου, Γ. Νάση, Σ. Ντίνου και Π. Λούκα για το μάθημα της Βιολογίας. Θέμα της εργασίας: Ψυχασθένειες!

15 -04-2009... Αφαίρεση και ξεκαθάρισμα υλικού.
 Από τις μαθητικές σελίδες... αφαιρέθηκε η ενότητα "Videogames - Παρουσίαση". Η εν λόγω ενότητα αν και παλιότερα είχε γνωρίσει στιγμές δόξας, τα τελευταία δύο χρόνια είχε μείνει ανενεργή. Φαίνεται πως οι μαθητές μας προτιμούν να παίζουν παιγνίδια στον υπολογιστή και όχι να γράφουν γι΄ αυτά.
Εγκαταλείφθηκε επίσης το πείραμα του Forum. Η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη. Ίσως δοκιμάσουμε κάποια στιγμή αργότερα τη δημιουργία ενός ιστολογίου. Μπορεί εκεί να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή. Οψόμεθα. Εντωμεταξύ... Καλό Πάσχα σε όλους!

10-04-2009... Μια ανάσα πριν τις διακοπές του Πάσχα και δημοσιεύεται μια αρκετά πρωτότυπη νομίζουμε εργασία των μαθητών του Α2 με τίτλό "Μια παλιά φωτογραφία". Θα τη βρείτε ακολουθώντας τη διαδρομή "Μαθητές" - "Εργασίες".

07-04-2009... Τρεις δημοσιεύσεις, όλες στην "Πληροφορική" (από "Υλικό" - "Πληροφορική" - ενότητα "Σημειώσεις και ασκήσεις"). Έχουμε και λέμε λοιπόν: Για τη Β΄ τάξη δημοσιεύτηκαν ένα παράδειγμα δημιουργίας καρτέλας μαθητή με Υπολογιστικό Φύλλο και μια δραστηριότητα στο Excel με χρήση συναρτήσεων και γραφημάτων. Για τη Γ΄ τάξη τώρα, υπάρχουν κάποιες προτάσεις για την υλοποίηση μεγάλων δραστηριοτήτων με τη χρήση λογισμικού. Ειδικά όσον αφορά στη  Γ΄ Γυμνασίου θα γίνουν κι άλλες δημοσιεύσεις σημειώσεων και ασκήσεων, από τη στιγμή που από την επόμενη σχολική χρονιά θα υπάρξει πλήρης αντιστοιχία βιβλίου και Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών.

06-04-2009... Διακόπτεται για λίγο η λειτουργία του Forum για τεχνικούς λόγους.

05-04-2009... Αυτή τη φορά οι δημοσιεύσεις μας είναι ...γαλλόφωνες! Ακολουθώντας τη διαδρομή "Μαθητές" - "Εργασίες" μπορείτε να δείτε πώς αυτοσυστήνονται οι μαθητές της Α΄ τάξης στα Γαλλικά, η παρουσίαση είναι σε PowerPoint. Έπειτα πηγαίνοντας από το "Υλικό" στα  "Γαλλικά" θα βρείτε νέες επαναληπτικές ασκήσεις για να φρεσκάρετε τα Γαλλικά σας. Καλό μήνα!

31-03-2009... Με μεγάλη περηφάνια δημοσιεύουμε τη δεύτερη Ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας που απονεμήθηκε στην ομάδα των μαθητών και των συντονιστών καθηγητών του eTwinning έργου "Les couleurs de la vie",  το οποίο ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς. Ένα τεράστιο μπράβο αξίζει στα παιδιά, μαθητές του Λυκείου τώρα πια, που για δύο συνεχείς χρονιές απέσπασαν αυτή τη διάκριση την οποία ελάχιστα ελληνικά σχολεία έχουν καταφέρει να πάρουν έστω και μια φορά! Ακόμα μεγαλύτερη είναι η τιμή αν σκεφτεί κανείς ότι η δουλειά έγινε κυρίως εκτός σχολικού ωραρίου και πρωτίστως χάρις στο μεράκι όλων των συμμετεχόντων στην ομάδα, μαθητών και εκπαιδευτικών, μιας και ούτε το καινούριο εργαστήριο είχαμε πέρσι άλλα ούτε και κάποιου είδους άλλη υποστήριξη. Αυτό που πέτυχαν τα παιδιά το πέτυχαν χάρη στη φιλοτιμία τους και μόνο.

30-03-2009....  Emo-tions...σκέψεις γύρω από την εφηβεία, διαδρομή: "Μαθητές" - "Κείμενα". Παρουσίαση ταινίας, "Το αστέρι του Βορρά" , διαδρομή: "Μαθητές" - "Κινηματογράφος - Θέατρο". Και τα δύο άρθρα υπογράφονται από τη Μαργιάννα Πασάλη, το πολλά υποσχόμενο φετινό "απόκτημα" της ομάδας του σχολικού site!

22-03-2009... Προστέθηκε μια σελίδα με  νόμους και  εγκυκλίους που αφορούν στην φοίτηση, επίδοση και πρόοδο των μαθητών. Η σελίδα απευθύνεται κυρίως στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας και είναι μια προσπάθεια για την πληρέστερη ενημέρωσή τους γύρω από τον τρόπο και τους κανόνες λειτουργίας του σχολείου. Διαδρομή: "Σχολείο" - "Γονείς και κηδεμόνες".

20-03-2009...Καινούρια ανέκδοτα από τη Χρυσάνθη Νικολοβγένη. Διαδρομή: "Μαθητές" - " Ανέκδοτα" - σελίδα 2. Ακόμα, ανανεώθηκε το ...σαλόνι του Εργαστηρίου Πληροφορικής με παρουσίαση των νέων δυνατοτήτων του, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη αξιοποιηθεί μετά την περίοδο προσαρμογής που περάσαμε. Διαδρομή: "Υλικό" - "Πληροφορική" - ενότητα "Εργαστήριο"

15-03-2009... Μια, ενδιαφέρουσα ελπίζουμε, προσθήκη στην ενότητα "Ασκήσεις - Σημειώσεις" της "Πληροφορικής" (από το βασικό μενού - επιλογή "Υλικό"). Πρόκειται για μια διασκεδαστική, τουλάχιστον σύμφωνα με τους μαθητές μας, δραστηριότητα πάνω στην επεξεργασία κειμένου. Κατεβάστε - Αποθηκεύστε και επεξεργαστείτε το... ενδιαφέρον αυτό κείμενο.

08-03-2009... Δημιουργήθηκε νέα ενότητα στις "Μαθητικές σελίδες". Πειραματικά ξεκινάει ένα forum στο οποίο οι μαθητές  μας μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις. Η πρωτοβουλία ανήκει στο μαθητή Νίκα Δημήτριο και ευχόμαστε να ευδοκιμήσει όσο γίνεται περισσότερο.
 Ακόμα, ακολουθώντας τη διαδρομή "Μαθητές" - "Βιβλίο" μπορείτε να διαβάσετε μια παρουσίαση για το βιβλίο "Το σεντούκι με τις πέντε κλειδαριές" από τη Χρυσάνθη Νικολοβγένη.

04-03-2009... Δημοσίευση μιας δημοσκόπησης με θέμα τη χρήση των κινητών από τους μαθητές του Γυμνασίου. Θα τη βρείτε ακολουθώντας τη διαδρομή: "Μαθητές" - "Δημοσιογραφική Ομάδα".

01-03-2009... Καλωσορίζουμε την άνοιξη με καινούρια  "Ανέκδοτα" στις "Μαθητικές Σελίδες" από τη Μαργιάννα Πασάλη. Επίσης, προστέθηκε ένας ακόμη ενδιαφέρον σύνδεσμος προς ένα site το οποίο προσφέρει δωρεάν online scanning σε κάποιο αρχείο του υπολογιστή σας που υποψιάζεστε ότι είναι μολυσμένο. Φυσικά και έχουμε όλοι antivirus, αλλά το συγκεκριμένο site σαρώνει το ύποπτό αρχείο με πάνω από... 30 διαφορετικά antivirus προγράμματα! Έτσι, για να είμαστε σίγουροι. Τέλος, αναμορφώσαμε λίγο τη σελίδα των "Συνδέσμων" προσθέτοντας Πίνακα Περιεχομένων και σελιδοδείκτες, ώστε να διευκολυνθεί η πλοήγηση σε αυτήν.

25-02-2009... Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζουμε μια νέα ενότητα στις Μαθητικές μας σελίδες. Πρόκειται για την ενότητα "Homo Informaticus" η οποία  θα φιλοξενεί άρθρα γύρω από τις νέες Τεχνολογίες. Το πρώτο άρθρο αφορά τη "Δημιουργία ταινιών με το Windows Movie Maker" και ελπίζουμε να το βρείτε χρήσιμο και ενδιαφέρον.

23-02-2009... Ενημερώθηκε ο κατάλογος βιβλίων της σχολικής βιβλιοθήκης με δέκα ακόμα τίτλους βιβλίων που αγοράστηκαν.  Διαδρομή: "Μαθητές" - "Βιβλίο" - "Σχολική Βιβλιοθήκη". Φέτος καταφέραμε να εμπλουτίσουμε τη βιβλιοθήκη με αρκετά νέα βιβλία.

14-02-2009... Στην ενότητα "Ασκήσεις - Σημειώσεις" της "Πληροφορικής", είχαμε  τρεις νέες προσθήκες: Το "Πρώτο Φύλλο Εργασίας για τις Υπηρεσίες Αναζήτησης στον Ιστό", μια "Διαθεματική δραστηριότητα με τη χρήση Μηχανών Αναζήτησης" και κάποιες "Χρήσιμες συμβουλές για τη συγγραφή μιας εργασίας". Τέλος αναδιοργανώσαμε περαιτέρω την ενότητα "Ασκήσεις - Σημειώσεις" με την ελπίδα ότι έτσι έγινε πιο φιλική στους επισκέπτες της!

12-02-2009...Λόγω αύξησης του όγκου του υλικού στην "Πληροφορική", προχωρήσαμε σε πλήρη αναδιοργάνωση αυτής της ενότητας, ώστε να διευκολυνθεί η πλοήγηση των επισκεπτών της. Η δημιουργία θεματικών ενοτήτων κρίθηκε αναγκαία και λόγω της επικείμενης δημοσίευσης νέου υλικού για το μάθημα της Πληροφορικής στο άμεσο μέλλον. Διαδρομή: "Υλικό" - ¨Πληροφορική".

02-02-2009... Ακολουθείστε τη διαδρομή "Μαθητές" - "Δημοσιογραφική ομάδα" και διαβάστε την άποψη μιας μαθήτριάς μας για την Πειρατεία στη μουσική. Είναι το πρώτο μαθητικό άρθρο για τη φετινή χρονιά. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλα πολλά.

30-01-2009... Ενημερώθηκε ο κατάλογος βιβλίων της σχολικής βιβλιοθήκης με τους είκοσι τελευταίους τίτλους βιβλίων που αγοράστηκαν.  Διαδρομή: "Μαθητές" - "Βιβλίο" - "Σχολική Βιβλιοθήκη". Καλό διάβασμα!

24 -01-2009...Ολοκληρώνουμε προς το παρόν την ξενάγησή μας στην επεξεργασία εικόνας, με μια παρουσίαση εφαρμογής φίλτρων σε έγχρωμες φωτογραφίες. Διαδρομή: "Υλικό" - "Πληροφορική".

18-01-2009... Ακολουθώντας τη διαδρομή "Υλικό" - "Πληροφορική" μπορείτε να δείτε μια πρώτη προσέγγιση στην επεξεργασία εικόνας και συγκεκριμένα  πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε μια παλιά ξεθωριασμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία με τη βοήθεια ενός λογισμικού επεξεργασίας εικόνας. Ελπίζουμε αυτή η παρουσίαση να αποτελέσει έναυσμα για πολλούς δημιουργικούς πειραματισμούς.

08-01-2009... Οι διακοπές τελείωσαν και ως εκ τούτου "ξεστολίσαμε" το site!

06-01-2009... Ξεκινάμε την καινούρια χρονιά με ένα ανθισμένο χρυσάνθεμο, μπορεί να μη φαίνεται πολύ αλλά όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία, πριν από δύο μέρες, δεν μπορούσε κανείς παρά να θαυμάσει αυτό το λουλούδι που ανθίζει μέσα στο κρύο και την παγωνιά. Ευκαιρία να ξαναδείτε και τον "Ανθόκηπό" μας. Καλή χρονιά!

22-12-2008. Λιτός εορταστικός στολισμός και νέα δημοσκόπηση στην αρχική σελίδα. Παρεπιπτόντως το σχολείο εδώ και κάποιες μέρες τελεί υπό κατάληψη. Περαστικά μας και καλές γιορτές σε όλους.

12-12-2008. Ενημερώθηκε ο κατάλογος του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου μας (βασικό μενού - επιλογή "Καθηγητές") και προστέθηκε στους "Συνδέσμους" ένα πολύ ενδιαφέρον για όλους πιστεύουμε, link του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με εκπαιδευτικό λογισμικό, για πολλά από τα μαθήματα του Γυμνασίου, που μπορεί ο καθένας να κατεβάσει και να "τρέξει" στον υπολογιστή του.

20-10-2008. Στην ενότητα "Μαθητές" - "Δημοσιογραφική Ομάδα", μπορείτε να βρείτε ένα άρθρο με τίτλο "Δεν έχω περιθώρια...." . Συντάκτριες του άρθρου "δυο έφηβες με έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες". Αξίζει με το παραπάνω τον κόπο σας να το διαβάσετε!

12-10-2008. Από την επιλογή "Σχολείο" του βασικού μενού μπορείτε να δείτε έναν οδηγό καλής σχολικής συμπεριφοράς όπως διαμορφώθηκε από μια ομάδα εκπαιδευτικών του σχολείου μας και υιοθετήθηκε ομόφωνα από το σύλλογο των διδασκόντων του 49ου Γυμνασίου Αθήνας. Ο οδηγός αποτελεί μια προσπάθεια καθοδήγησης των μαθητών μας , παλιών και νέων για την ομαλή ένταξή τους στη σχολική κοινωνία και του πως να συνεισφέρουν στη σωστή λειτουργία του σχολείου και όλων των εκδηλώσεων της σχολικής ζωής.

26-09-2008. Δημοσίευση νέων στατιστικών στοιχείων - Βασικό μενού-επιλογή Σχολείο και ανανέωση του καταλόγου του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου μας -Βασικό μενού-επιλογή Καθηγητές. Επίσης ο χάρτης στην αρχική σελίδα απέκτησε περισσότερες "θερμές περιοχές" - περισσότερα σημεία στο χάρτη είναι τώρα ενεργά και εμφανίζουν φωτογραφίες αν επιλεγούν με πάτημα του ποντικιού.

11-09-2008. Το Εργαστήριο Πληροφορικής στο Γυμνάσιό μας, ανακαινίστηκε πλήρως. Παραλάβαμε το νέο εξοπλισμό στις 08/09/2008. Καιρός ήταν! Επί δέκα συναπτά έτη περιμένοντας εργαστήριο αυτοσχεδιάζαμε με ένα απίστευτο συνοθύλευμα παλιών υπολογιστών, αλλά επιτέλους φέτος το...όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ελπίζουμε ότι μόλις ξεπεραστούν οι ...παιδικές ασθένειες που συνοδεύουν κάθε νέο εργαστήριο και προσαρμοστούμε στη νέα τεχνολογία που εισέβαλε στη σχολική μας ζωή να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο.
Καλή σχολική χρονιά!!

 

   Επιστροφή